Rekrutteringsarbeidet har hatt høy prioritet også i 2023. Selv om bemanningssituasjonen har bedret seg noe sammenliknet med perioden etter pandemien, er den fremdeles krevende for mange medlemmer. Ifølge NHOs Kompetansebarometer 2023, har 2 av 3 medlemmer i NHO Reiseliv et udekket kompetansebehov.
UDI Søknadsbehandling
NHO Reiseliv har lenge jobbet for å redusere saksbehandlingstiden i Utlendingsdirektoratet (UDI) for tredjelandsborgere. Målet er å oppnå en behandlingstid på 30 dager. Selv om saksbehandlingstiden har gått ned sammenliknet med 2021 og 2022, er den fortsatt for lang. NHO Reiseliv jobber også med å få en ordning med forhåndsgodkjente bedrifter på plass, slik man hadde i Sverige. NHO Reiseliv er i dialog med både UDI, Oslo kommune og NHO om saken, og spiller også inn saken i til partiprogrammene foran neste stortingsvalg og Statsbudsjettet 2025.
Jobbmesser | Jobbsøkerdagen
NHO Reiseliv har etablert et godt samarbeid med Arbeids- og velferdsetaten (NAV) og jobber blant annet for at det gjennomføres digitale jobbmesser gjennom NAV EURES-samarbeidet. I 2023 ble “Work in Norway” gjennomført, der deltakerne fikk presentere sine virksomheter og gjennomføre jobbintervjuer med kandidater fra både Europa og resten av verden. EURES planlegger nye messer for første kvartal i 2024, herunder en egen reiselivsmesse. I tillegg har flere av NHO Reiselivs regionforeninger, blant annet Sør-Norge og Innlandet, arrangert egne jobbmesser, “Jobbsøkerdagen”. Det har vært god oppslutning rundt arrangementene.
Nasjonalt rekrutteringsprosjekt - smak deg frem
Det nasjonale rekrutteringsprosjektet ble videreført i 2023, og året startet på best mulig måte da prosjektet fikk NOK 500.000 ved daværende landbruks- og matminister Sandra Borch. Dette skjedde under verdens største matmesse Internationale Grüne Woche (IGW) i Berlin. NHO Reiseliv har en aktiv rolle i utviklingen og gjennomføringen av prosjektet.
I februar 2023 gjennomførte det nasjonale rekrutteringsprosjektet “Landskonferansen for Restaurant- og matfag” på Lillestrøm. Konferansen er den største av sitt og slag, og tiltrekker seg faglærere, karriereveiledere og andre som er opptatt av rekruttering til mat- og måltidsbransjen. Konferansen hadde et bredt program, der vi blant annet hadde invitert ulike grunnskoler og videregående skoler til å fortelle om deres effektive rekrutteringsarbeid til Restaurant- og matfag. Daværende landbruks- og matminister Borch åpnet konferansen, der hun blant annet poengterte viktigheten av å utdanne dyktige fagarbeidere til bransjen. Om lag 200 personer deltok.
Vi har også fortsatt arbeidet med å fylle verktøykassa på smakdegfrem.no med innhold. Verktøykassa inneholder blant annet profileringsmateriell og undervisningsmateriell til fri bruk for bedrifter, skoler opplæringskontor og andre som jobber med rekruttering. Verktøykassa er en av to leveranser prosjektet skal levere på. Prosjektet er i utgangspunktet satt til sommeren 2024, men vi jobber for å få med myndighetene på en videreføring, blant annet under arbeidet med statsbudsjettet.
Kompetanse
Arbeidet med kompetanseheving blant våre medlemsbedrifter er viktig. Vi har arbeidet med dette både gjennom oppstarten av NHO Reiseliv-Akademiet, samt videreføringen av bransjeprogrammet for reiseliv. Vi har jobbet med å utvikle et kartleggingsverktøy som skal gi medlemmene en bedre oversikt over kompetansebehov.
Ny opplæringslov
Gjennom våren jobbet NHO Reiseliv mye med lovforslaget om ny Opplæringslov. I forslaget til ny opplæringslov ble det blant annet foreslått at opplæringskontorene ikke lenger skulle være regulert i loven som en lærebedrift, noe som blant annet ville medført en betydelig grad av byråkratisering av lærlingordningen. Etter å ha lobbet inn mot flere rikspolitikere og deltatt på høringer, snudde regjeringen der de slo fast at opplæringskontorene fortsatt kan være part i lærekontrakten. Dette betyr at lærebedriftene forholdsvis ukomplisert kan få bistand av opplæringskontorene. Rett før jul startet NHO Reiseliv arbeidet med høringen til forskriften til Opplæringsloven, som i likhet med loven, skal tre i kraft 1. august 2024.
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger
I 2023 var Norge arrangør av Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. Konkurransen gikk av stabelen 21. og 22. april på Norsk Restaurantskole i Oslo. I tillegg til å sikre en god gjennomføring av selve konkurransen, var et annet mål å invitere inn både nasjonale og lokale myndigheter, medier og skoleelever til “Åpen dag”.
Under åpningsseremonien deltok politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet, som har finansiert deler av det nasjonale rekrutteringsprosjektet til mat- og måltidsbransjen, og viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie. Dag 1 gjennomførte vi, i tillegg til selve konkurransen, “Åpen dag” for skoleelever fra Oslo og Viken. Om lag 150 elever fra fem ulike skoler fikk prøve ut ulike deler av kokke- og servitørfaget med dyktige instruktører. Målet var at flere skulle vurdere å søke seg til Restaurant- og matfag.
Under konkurransemiddagen dag 2 deltok daværende ordfører Marianne Borgen, utdanningsdirektør i Oslo kommune, Marte Gerhardsen, og representanter fra flere av de nordiske ambassadene i Oslo. TV2 Nyhetskanalen hadde en lengre direktesending fra konkurransearenaen lørdag formiddag. Innslaget ga god profilering av skolen og NHO Reiseliv. Mesterskapet ble avsluttet med en høytidelig premieseremoni på Oslo Militære Samfund.
Til forsiden