Vi i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden tar vår forpliktelse til bærekraft på alvor og prioriterer å fremforhandle kvalitetsprodukter, sikre bedre priser og forbedre bunnlinjen for våre medlemmer, samtidig som vi fremmer bærekraftig forretningspraksis.
Varer som leveres våre medlemmer skal være fremstilt under forhold som er forenlige med Innkjøpkjedens etiske krav. For å sikre dette har vi siden 2015 fulgt opp våre leverandører og samarbeidspartnere via Factlines digitale egenrapportering. Vår verifisering fra Factlines bekrefter at vi aktivt jobber med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandørkjede. Her kan du lese mer om hvordan vi kartlegger våre leverandører
Reduserer matsvinnet i serveringsbransjen
I 2017 ble det inngått en viktig avtale mellom fem departementer og tolv organisasjoner, deriblant NHO Reiseliv, om å kutte matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030 i tråd med FNs bærekrafts mål. Matvett leder an bransjesamarbeidet, og prosjektet har etablert et avgjørende grunnlag for å redusere matsvinnet i serveringsbransjen.
Det har blitt utarbeidet klare definisjoner, indikatorer, måle- og rapporteringssystemer, opplæringsverktøy, webinarer og kommunikasjon med gjestene, samt deling av beste praksis for å iverksette avfallsreduserende tiltak som er tilpasset bransjens spesifikke behov.
Veiledninger og mer informasjon om hvordan delta i KuttMatsvinnServering finner du her.
Vi gir støtte til tiltak opptil kr.30 000
Innkjøpskjeden gir støtte til tiltak som bidrar til et mer bærekraftig reiseliv. Vårt bærekraftsfond gjør at våre medlemsbedrifter kan søke om støtte til tiltak for investering/innkjøp som er gjennomført eller som planlegges å gjennomføres opptil kr 30.000. Mer info om bærekraftsfondet og hvordan søke finner du her.
Systematisk måling
En av de viktigste måtene å redusere matsvinnet på, er å innføre en systematisk måling av avfallet. NHO Reiseliv Innkjøpskjeden samarbeider med leverandører som tilbyr digitale løsninger for styring av mattrygghet og reduksjon av matsvinn på kjøkkenet. Blant disse er eSmiley, som tilbyr FoodWaste, et digitalt verktøy for måling, registrering og forebygging av svinn. Verktøyet gir deg detaljerte rapporter og innsikt i hvor matsvinnet oppstår, på produkt-, råvare- og gjestenivå, og hva dere kan gjøre for å redusere det.
Bruk bærekraftig emballasje
Emballasjeavfall er en betydelig bidragsyter til det totale avfallet som genereres. Bytt til bærekraftige emballasjealternativer, for eksempel komposterbare eller resirkulerbare materialer, for å minimere påvirkningen. Ta en titt på Innkjøpskjedens samarbeidspartnere og finn de rette produktene til din bedrift.
Få oversikt over lagerbeholdningen
En av de største årsakene til matsvinn er overbestilling. Ved å holde oversikt over lagerbeholdningen og bare bestille det du trenger, kan du unngå overflødig mat som går til spille.
Innkjøpskjedens netthandelsportal horecainnkjop.no har blant annet en varetellingsmodul som forenkler varetellingen og hjelper deg å holde oversikten. Medlemmer av Innkjøpskjeden får gratis tilgang til modulen, og den er også tilgjengelig som mobilapp. Dette er et verdifullt verktøy for å effektivisere lagerstyringsprosesser og forbedre bunnlinjen. Mer informasjon om vår netthandel finner du her
Se hva dine bransjekollegaer gjør for å drive mer miljøvennlig
Støtte til bærekraftige tiltak
Villa-Utsikten oppnår ny bærekrafts milepæl med fond og bidrag
Stallgården Hamar – med historie i veggene