Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.
Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden + Horecainnkjøp = smarte innkjøp

Mat- og drikketrender 2023

Publisert

Tredelt bilde som illustrerer grønnsaker i jorden, på en fjøl og servert som suppe.

Mat- og drikketrender er alltid i endring, og dette året er intet unntak. Vi har samlet noen av trendene å se opp for i 2023.

Vi kan absolutt se frem til et nytt år med spennende og innovative mat- og drikketrender. Fra funksjonelle og plantebaserte drikkevarer, tang og tare til hermetisk fisk er det mange muligheter for både kokker og matelskere å utforske. Nostalgiske retter vil ta oss tilbake til barndommen, mens de nye smakene fra det globale kjøkkenet vil fortsette å inspirere. Det kommer til å bli et år hvor klima og helse står sterkt, og vi kan ikke vente!

I en rapport utviklet av analysebyrået Opinion på oppdrag av UMAMI Arena (tidligere SMAK), NHO Reiseliv, Innovasjon Norge og Norges Sjømatråd ble det i 2021 presentert et veikart med inspirasjon til noen av de viktigste trendene som vil påvirke alle mat- og drikkeaktørene i reiselivet fremover mot 2030. Gjestene blir stadig mer helse- og miljøbevisste noe som vil øke etterspørselen etter grønn og blå mat, lokale varer og fokus på matsvinn. "Supermat" enten av råvarer eller genetisk fremstilt vil også prege trendbildet. Den økende globale middelklassen vil gi flere yngre og mer uformelle gjester som er på jakt etter de unike, men beste, opplevelsene av god kvalitet.

Med en økende bevissthet både for egen helse og bærekraft vil etterspørselen etter mer grønt, alternative proteinkilder, fisk og sjømat fortsette i 2023. Maten skal gi størst mulig verdi for pengene i form av helse, smak og næring. I tillegg bør den gi lavt miljøavtrykk. Interessen for kortreist mat, lokale varer og spesialiteter kommer til å øke, samtidig som de globale mattrendene fortsatt vil stå sterkt.

Under har vi samlet noen av trendene man bør se opp for det kommende året!

Tang og tare

Tang og tare, også kalt "havets salat", blir nevnt som en internasjonal trend for 2023. Tare vokser raskt og det kreves hverken ferskvann, sprøytemidler eller gjødsel for å produsere den. I tillegg er den kortreist og det oppdages stadig nye fordeler og bruksområder for tangen. Den kan brukes som både gjødsel for andre arter og som menneskemat. Tang og tare blir omtalt som en "supermat" og kan brukes i sauser, som snack eller for å tilføre en umami-smak til maten.

Hermetisk fisk

Det dukker stadig opp nye mattrender på TikTok, men de fleste forsvinner like raskt som de dukket opp. En av trendene som derimot forventes at vil holde stand inn i det nye året, er hermetisk fisk! Fisk på boks er ikke lenger bare nød mat i skapet og har allerede havnet på menyen til en rekke vinbarer eller som en forrett hos restauranter. Sardiner, ansjos, skjell og tunfisk, av høy kvalitet, skal gjerne serveres rett fra en fargerik eller fristende boks, eller brukes i andre retter som pasta.

Lokale råvarer

Gjestene ser etter lokale og bærekraftige alternativer. Gård-til-bord-restauranter er et eksempel på et konsept som vil være etterspurt i 2023. Disse restaurantene henter ingrediensene sine fra lokale gårder og lager måltider med ferske, sesongbaserte råvarer. Flere gjester kommer til å velge reisemål på bakgrunn av matopplevelser og stedets lokale mattradisjoner.  Her har norsk reiseliv mye å by på med alt fra skrei, sider og ost i verdensklasse.

Det globale kjøkkenet

Internasjonal mat har blitt en del av hverdagskosten og nye globale smaker vil fortsette å finne veien til det norske markedet. Med virtuelle restauranter, apper for matlevering, pop-ups og street food er det globale kjøkkenet blitt lett tilgjengelig. Internasjonale teknikker, retter og krydder gjerne kombinert med lokale råvarer er noe vi kan forvente mer av i 2023.

Sosial mat

"Sharing"- retter som samler mennesker og skaper fellesskap forventes å øke i popularitet det kommende året.  Klassiske deleretter som taco, tapas og pizza forblir populære og ulike Charcuterie-brett gir rom for å leke seg med alt fra oster, frukt og søtsaker!

Smaken av nostalgi

Retro matretter og drinker, gjerne med smaker fra barndommen, blir av flere løftet opp som en kommende trend. I usikre tider finner man trygghet i gamle, kjære smaker og minner – men i 2023 skal det gjerne serveres med en moderne og sunnere vri. Her snakker vi paraplydrinker, raclette og gele i nye former og smaker.

Funksjonelle drikker

Drikkevarer som inneholder helsebringende ingredienser, enten for å øke energinivået eller tilføre vitaminer eller mineraler, kommer vi til å se mer av i året som kommer. Soppkaffe, kombucha, kefir, smoothie og andre naturlige drikker er eksempler på dette.

Potetmelk

Plantebaserte drikkevarer er fortsatt populært. Allerede i fjor ble det spådd at potetmelk skulle bli den nye melken, men foreløpig er den ikke å finne i Norge. Kanskje blir 2023 året hvor potetmelken gjør sitt inntog i det norske markedet? Nøytral i smaken, godt næringsinnhold og lavt klimaavtrykk gjør at potetmelk sjekker av på de fleste av forbrukernes krav. Ellers blir sesam- og pistasjmelk trukket frem som nye og alternative melkeerstatninger.

NoLo

Trenden med mindre eller ingen alkohol, også kalt NoLo, tar vi tar med oss videre inn i 2023.  Produktet skal gjerne ha et lavt sukkerinnhold, være uten tilsetninger og være vegansk. I 2023 kan du forvente at flere gjester etterspør alkoholfrie eller drinker med lavt alkoholinnhold.

En større vinverden

Selv om det fremdeles forventes vekst i salget fra de klassiske vinområdene, åpner klimaendringer og teknologisk utvikling opp for både nye og glemte produsenter både i Øst-Europa og Norden.

Kilder:

https://www.nrk.no/nordland/tang-og-tare-som-mat-er-verdifullt_-og-helt-nodvendig-for-a-berge-planeten-1.15929102

https://parade.com/food/food-drink-trends-2023

https://www.visitnorway.no/aktiviteter-og-attraksjoner/mat-og-drikke/unike-matreisemal/

https://eu.telegram.com/story/lifestyle/food/2023/01/06/9-food-trends-to-watch-for-in-2023-culinary-experts-share-thoughts/69778157007/

https://bakerenogkokken.no/trender-2023/?p=2

https://www.tastingtable.com/1127455/food-and-beverage-trends-to-look-for/

https://www.vinmonopolet.no/content/lanseringer/lanseringsplan-2023

https://www.foodengineeringmag.com

https://camillestyles.com/food/2023-food-trends/

 

 

 

 

 

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: