Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.
Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden + Horecainnkjøp = smarte innkjøp

Slik kommer du i gang med arbeidet mot matsvinn

Publisert

Kjøkkensjef Roar Sandvik og konditorsjef Julia Anjali Mohan sammen med kollegaer

Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030. Her finner du tips til hvordan du kommer i gang med arbeidet mot matsvinn og samtidig sparer penger.

Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål og målsetningen i "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn". Her har vi samlet 5 tips fra Matvett for å kutte matsvinnet:

Matvett leder bransjesamarbeidet KuttMatsvinn2030 i serveringsbransjen, med målsetning om å redusere matsvinnet med 50 prosent ved utgangen av 2030 hos deltakende bedrifter.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden og andre sentrale aktører har gått sammen med Matvett om å lede arbeidet videre med "KuttMatsvinn Servering".

  1. Utnytt råvaren og gjenbruk maten. Skap høyest mulig utnyttelse av råvaren. Bruk f.eks brokkolistilken til suppe eller wok og overskuddsfrukt til smoothie.
  2. Se på menysammensetning og servering. Reduser utvalget på menyen eller i buffeten og vurder mindre tallerkenstørrelser i buffeten. Velg råvarer med bedre holdbarhet og  husk «se, lukt, smak» på utgåtte «best før»-varer.
  3. Ikke kast overskuddsmat.  Benytt apper som Too Good To Go eller doner overskuddsmat til ideelle organisasjoner og matsentraler.
  4. Legg til rette for gjesten. Tilby ulike størrelser på menyen, som liten og stor porsjon. Spør gjestene om de ønsker brød før maten og oppfordre gjestene til å ta med seg restene hjem ved å tilby restepose.
  5. Mål matsvinnet. Målinger skaper både engasjement og synliggjør effekten av tiltakene bedriften gjør.
#205

Morten Karlsen, innkjøpsdirektør i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden.

Les mer om hvordan du kan tilslutte deg målene om å halvere matsvinnet innen 2030.

Reduser matsvinn og spar penger

Forebygging av matsvinn gir trippel gevinst. Økt lønnsomhet for bedriften, redusert belastning på klima, og et tryggere matfat for en økende befolkning.

Bedriftene som var med i KuttMatsvinn2020, reduserte matsvinnet med 15 prosent eller 390 tonn, noe som tilsvarer 24 millioner kroner og 1400 tonn CO2 ekv.

-Vi ønsker å motivere alle våre medlemmer innenfor hotell- og serveringsbransjen til å delta aktivt i arbeidet med å redusere matsvinn. Det øker bunnlinja, det reduserer CO2-utslipp og det skaper motiverte medarbeidere. Det nytter å samarbeide om viktige utfordringer som matsvinn er for både økonomi, klima og miljø og for samfunnet. Det er viktig å fortsette det gode arbeidet og investeringer som gjøres i dag for å heve ansattes kompetanse og bevissthet rundt matsvinn. Jeg håper alle i bransjen vil bidra i denne felles dugnaden, og ta gjerne kontakt med oss i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden for tips og råd til hvordan din bedrift kan bidra, sier Morten Karlsen, direktør for innkjøp og verving i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden.

Bærekraftsfond Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden gir støtte til tiltak som bidrar til et mer bærekraftig reiseliv.

 

Medlemsfordeler i Innkjøpskjeden

  • Partnerbonus
  • Netthandel
  • Bredt sortiment
  • Bærekraftige løsninger

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: