Søknadsfrist til videregående: – Å bli kokk eller servitør er å satse på en bransje i vekst

Publisert

Kokkelærlingene Tamara Hoff Iversen og Mads Utnes fra Scandic Nidelven i Trondheim i sving under Norgescup for kokk- og servitørlærlinger sist helg.

Onsdag går fristen ut for å velge videregående opplæring. NHO Reiseliv håper på ny økning i søkertallene til kokk- og servitørfag.

1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass.

Etter nesten 10 år med synkende søkertall til kokk- og servitørfag var det i 2016 en liten økning i søkere fra 2015. På landsbasis gikk andelen søkere til VG2 kokk- og servitørfag opp med fire prosent fra 1207 til 1251 søkere, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Fullført VG2 innebærer at elevene kan gå ut i to års læretid, som igjen kvalifiserer til fagprøve.

Trenger flere

– Nå håper vi på ny økning i søkertallene i år. Reiselivet trenger fortsatt mange faglærte kokker og servitører med kunnskap om norsk mat, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Mellom 50 og 60 prosent av NHO Reiselivs medlemsbedrifter har et udekket kompetansebehov, viser NHOs kompetansebarometer for 2016.

– Å bli kokk eller servitør er å satse på en bransje i vekst, der du helt sikkert vil klare å skaffe deg jobb hvis du har levert en innsats under utdanningen, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Inngang til å drive selv

Å bli kokk og servitør kan også være en fin inngang til å drive en egen bedrift, mener hun.

– Da kan du kombinere mat, opplevelser og overnatting i et marked som har økende interesse, ikke minst fra utenlandske gjester, sier Krohn Devold.

94 100 personer jobbet i overnattings- og serveringsbransjen i Norge i 2016, viser sysselsettingstall fra Statistisk sentralbyrås nasjonalregnskap. Det er en vekst på 3,3 prosent fra 2015. Ingen næringer hadde større prosentvis sysselsettingsvekst fra 2015 til 2016.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: