Fremtidsutsikter, eksportsatsing og arbeidsliv på Arendalsuka

Publisert

Pollen i solskinn under Arendalsuka2021. Båter og bygninger, inkludert Næringslivets hus, i bakgrunnen. Foto.

NHO Reiseliv holder hus hos Mør Biffhus i Pollen under Arendalsuka. Her inviterer vi til egne debatter, diskusjoner og sosiale sammenkomster. Men du finner oss også på en rekke andre arrangementer under Arendalsuka 2024. Foto: NHO Reiseliv

NHO Reiseliv deltar i år på Arendalsuka med flere egne arrangementer. Vi skal diskutere reiselivets fremtid, ny eksportstrategi og hvordan reiselivsnæringen kan bidra med å redusere antallet som står utenfor arbeidslivet.

I år arrangeres Arendalsuka fra 12. til 16. august. I løpet av noen travle dager vil det være rundt 1900 arrangementer i Arendal. NHO Reiseliv er med som arrangør og deltaker under en rekke arrangementer, debattert og panelsamtaler.

Arendalsuka er en viktig møteplass, for politikere, næringsliv og andre relevante samfunnsaktører. Det er en selvfølge for oss å delta på Arendalsuka sammen med medlemsbedrifter som kan fortelle politikerne om hva slags politikk næringen trenger. Her har vi mulighet til gode diskusjoner om viktige saker for norsk reiseliv, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.   

Eksport-debatt med næringsministeren 

Næringsminister Cecilie Myrseth stiller i debatt om norsk reiselivseksport og eksportsatsingen under Arendalsuka. Klikk på bildet for å lese mer om debatten. Foto: regjeringen.no

Tirsdag 13. august braker det løs med debatten "Ny eksportstrategi for reiselivet – hvilke tiltak skal Norge gjøre?". Her deltar fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv Ole Michael Bjørndal sammen med blant andre næringsminister Cecilie Myrseth, direktør i Norsk Reiseliv Per-Arne Tuftin og Morten Thorvaldsen, konserndirektør i Olav Thon-gruppen.  

Arrangementet er på Thon Hotel Arendal og vil ha fokus på den nye eksportstrategien for reiselivet med spesiell vekt på tiltaket om en risikoavlastningsordning for kongresser og arrangement og hvordan Norge skal lykkes med en eksportsatsing på reiseliv. 

Den store reiselivsdebatten ser mot 2030 

Onsdag 14. august er det duket for den store reiselivsdebatten. Der deltar administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold og Petter Stordalen fra hotellkjeden Strawberry. I tillegg kommer politikerne som skal utforme politikken for de neste årene. Akkurat hvilke politikere som deltar, blir klart litt nærmere arrangementet.  

Vi skal diskutere skatte- og avgiftsnivå, turistskatt, serveringsmoms og hvem som skal markedsføre norske hoteller og destinasjoner. Dette er høyaktuelle temaer som er viktige for alle som er opptatt av reiseliv

Ole Michael Bjørndal, fagdirektør i NHO Reiseliv

Det er flere grep politikerne kan ta som vil gjøre norsk reiseliv mer bærekraftig og oversiktlig.  

I Arendal får vi mulighet til å snakke direkte med politikerne som skal utforme politikken i årene fremover. Vi er spente på om det vil komme noen konkrete løfter til reiselivet. Forslaget til piloter for turistskatt er ventet rett over sommeren, så dette vil være spesielt aktuelt, sier Bjørndal.  

Les mer:  Reiselivet mot 2030 - i medvind fra Stortinget?

Flere i jobb. Service og reiseliv er en del av løsningen

Norge må redusere antall personer utenfor arbeidslivet, og reiselivet og servicenæringen er en viktig del av løsningen. Hvordan vi skal jobbe mot dette viktige målet er tema for NHO Reiselivs debatt på torsdag.  Denne arrangeres i samarbeid med NHO Service og Handel.  

Reiselivet sysselsetter mennesker med ulik bakgrunn og kompetanse. Vi har jobbene – og vi har plass til mange forskjellige typer mennesker. Det har Elin Ekrol, HR-direktør i Scandic hotels gode eksempler på. Hun stiller i debatt med politikerne under Arendalsuka. Foto: Ellin Ekrol

–  Reiselivet sysselsetter mennesker med ulik bakgrunn og kompetanse. Vi har jobbene - og vi har plass til mange forskjellige typer mennesker, også de med hull i CVen og de som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet. I Arendal inviterer vi bedrifter, forskere og politikere for å se på hvordan vi sammen kan løse denne viktige utfordringen, sier politisk rådgiver i NHO Reiseliv Henrik Hamborg.  

I debatten stilles flere viktige spørsmål. 

–  Vi spør hvordan tjenestenæringene kan bidra til å få flere ut av utenforskap og inn i arbeidslivet, og hvilke grep myndighetene må ta for å raskere få flere ut i arbeid, og for å sikre varige arbeidsforhold, sier Hamborg. 

I tillegg til politikere deltar HR-direktør Elin Ekrol fra Scandic Hotels, HR–direktør i IKEA Monica Bogstad, konsertsjef i 4Service Tor Rønhovde og Fafo–forsker Elin Svarstad.

Les mer: Norge må redusere antallet som står utenfor arbeidslivet. Service og reiseliv er en viktig del av løsningen

Kan VM-byen Narvik vinne NM i by- og næringsutvikling?

Narvik er tildelt VM i alpint i 2029, mye på grunn av sin spektakulære natur, med alpinbakker som stuper fra fjell og nesten ned i havgapet. Men naturskjønne omgivelser alene skaper ikke arbeidsplasser, næringsutvikling eller bolyst. 

Kristin Krohn Devold stiller i debatten om hvordan VM i alpint 2029 kan bli et springbrett for Narvik som nørings- og reiselivsdestinasjon. Foto: NHO Reiseliv

VM gir store muligheter. Men hvordan gripe dem for å sette Narvik som reisemål og destinasjon på kartet? Kristin Krohn Devold stiller i debatten sammen med blant andre ordfører i Narvik kommune, sportskommentator Jan Petter Saltvedt, alpinist Kjetil André Aamot på Arendalsuka. 

Les mer: Arendalsuka: Kan VM-byen Narvik også vinne NM i næringsutvikling?

Mye spennende om reiseliv under Arendalsuka

I tillegg til våre egne debatter, vil det være flere debatter som er interessante for oss som bryr oss om reiseliv.  Onsdag 14. august deltar Kristin Krohn Devold i debatten "Fjordturismen eksploderer – ny eksportnæring eller pest og plage?"  

I tillegg blir det debatter om blant annet cruiseturisme, besøksbidrag og bærekraftig reiseliv. Her finner du oversikt over alle debatter om reiseliv i Arendal.   

Glimt fra Arendalsuka tidligere år

NHO Reiseliv er på plass på debatter, på bryggekanten og i bybildet under Arendalsuka hvert år. Arendalsuka er et høydepunkt i kalenderen for å møte medlemmer, diskutere viktige tema og å få nye perspektiver for NHO Reiselivs arbeid fremover Her er noen glimt fra tidligere år.

NHO Reiselivs arrangementer på Arendalsuka:

  1. Vi har jobbene: Debatt på Arendalsuka

    Reiselivet og servicenæringen er en viktig del av løsningen for å redusere antallet som står utenfor arbeidslivet. Vi inviterer bedrifter, forskere og politikere til debatt og ser nærmere på hvordan tjenestenæringene kan få flere ut av utenforskapet og inn i arbeidslivet.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Lanserer campingvettregler

    Campingsesongen er godt i gang. Å følge campingvettreglene gir en tryggere og hyggeligere campingferie.

  2. God sommer fra oss i NHO Reiseliv

    Vi står foran en sommer med gode prognoser og gode muligheter. Det er takket være innsats og at internasjonale tendenser spiller på lag. Men mest av alt takket være dere i reiselivet selv.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: