Økonomisk analyse av campingbransjen i Norge

Campingbransjen bidrar til verdiskaping, aktivitet og arbeidsplasser i alle landets fylker. Les høydepunktene og last ned rapporten “Økonomisk analyse av Campingbransjen i Norge” her.

Foto: NHO Reiseliv

På oppdrag fra NHO Reiseliv har Menon Economics utarbeidet en økonomisk analyse av Campingbransjen i Norge. Rapporten undersøker bransjens økonomiske utvikling og beregner ringvirkninger av campingturistenes forbruk i hele næringslivet. 

Campingturisme er en ferieform med økende popularitet. I 2013 var antallet gjestedøgn på om lag 6,7 millioner. I 2023 hadde dette økt til 7,9 millioner, noe som tilsvarer en vekst på 18 prosent. Det er gjestedøgn på bobil som har økt mest med en tredobling i perioden.  

Hovedtrenden for campingbransjen er positiv, men det har også vært nedgangsår som kan forklares av ytre krefter som pandemi og ekstremværet “Hans”. Driftsmargin for campingbransjen de siste ti årene har vært på et høyt nivå på rundt 10 prosent. 

Camping i alle landets fylker

Det var i overkant av 37 millioner kommersielle gjestedøgn i Norge i 2023. Om lag 20 prosent av disse er tilknyttet camping. Camping utgjør en viktig del av det totale overnattingstilbudet i Norge, spesielt i distriktene. 

Hvem er campingturistene?  

To av tre campinggjester er nordmenn. 1 av 3 er utlendinger, som tilsvarer om lag 2,6 millioner gjestedøgn i 2023. De siste årene har veksten vært sterkest fra det utenlandske markedet. Andelen utenlandske turister har gått fra 22 prosent i 2016 til 33 prosent i 2023. 

Campingturister bruker 1 100 kroner per døgn

Norske campingturister i 2023 hadde i snitt et døgnforbruk på om lag 1 100 kroner per person. Nesten 20 prosent av forbruket går til overnatting, mens 30 prosent går til servering og opplevelser.  

Camping skaper arbeidsplasser 

De samlede ringvirkningseffektene fra campingturistenes forbruk utgjør omtrent 8 600 sysselsatte og 4,7 milliarder kroner i årlig verdiskaping. Dette tilsvarer om lag 5 prosent av samlet sysselsetting og 7 prosent av samlet verdiskaping i reiselivsnæringen i Norge per 2022. 

Campingbransjen omsatte for 3 milliarder kroner i 2022. Hvert gjestedøgn genererer i gjennomsnitt 380 kroner i omsetning. Figuren under viser omsetning per gjestedøgn for alle fylkene. Det er mye variasjon blant fylkene, der Troms er fylket med høyest omsetningen per gjestedøgn med 560 kroner.  

Forventes å øke til 5 milliarder i 2030

Camping er spådd å vokse til 5 milliarder i omsetning innen 2030, på bakgrunn av at det er økende etterspørsel etter high-end camping og flere er villige til å betale mer. Dette fører til økt omsetning per gjestedøgn.  

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Mann i jakke med NHO Reiseliv-logo. Foto.
Portrett av en smilende kvinne. Foto
  • Vilde Larsen Hellum
  • Senior kommunikasjonsrådgiver

Oppdaterte tall om norsk reiseliv

Tall og fakta om camping i Norge 2023

Finn nøkkelstatistikk for campingnæringen og last ned årsrapporten for norsk campingbransje her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: