Voksne innvandrere tar kokkeutdanning og gir ut kokebok

Publisert

Onsdag lanserte kokkelærlingene på Oslo Voksenopplæring Helsfyr kokeboken «Verdens beste lam». 17 lærlinger fra 13 ulike land har laget kokeboken sammen med 18 mesterkokker fra sine lærebedrifter.

For syv år siden startet Ergalem sin dramatiske flukt fra militærdiktaturet i Eritrea. Nå går hun tredje året på kokk- og servitørfag på Oslo Voksenopplæring Helsfyr, en utdanning som forsyner norsk reiselivsnæring med sårt tiltrengt arbeidskraft og bidrar til integrering av nyankomne innvandrere.

Onsdag lanserte Ergalem og klassen hennes kokeboken «Verdens beste lam» på Kampen Bistro – en av lærebedriftene som samarbeider med Oslo voksenopplæring Helsfyr.

– Lam er en råvare jeg kjenner godt fra barndommen i Eritrea. Jeg fikk være med broren min å slakte, og jeg var med moren min å tilberede kjøttet på kjøkkenet. I arbeidet med kokeboka har vi fått jobbe tett med flinke kjøkkensjefer og lært mye om en råvare som også er viktig i Norge, sier Ergalem.

– Vi drømmer om at denne modellen eksporteres til andre byer Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv 

Suksessoppskrift

NHO Reiseliv har vært en samarbeidspartner for utdanningsløpet helt siden oppstarten av den første klassen i 2015.

– Denne modellen, der voksne innvandrere får kokkeutdannelse og fagbrev, svarer på flere av bransjens og samfunnets utfordringer: behovet for faglærte kokker og integrering av flere med innvandrerbakgrunn inn i arbeidslivet. Vi er utrolig stolte over disse lærlingene, og gratulerer Ergalem og resten av klassen med en rykende fersk kokebok, sier Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, som var til stede under lanseringen.

– Vi drømmer om at denne modellen eksporteres til andre byer. Etterspørselen etter fagutdannede kokker er stor hos restauranter og hoteller over hele landet. Vi hadde derfor gjerne sett at Nav, i samarbeid med voksenopplæringsinstitusjoner i andre byer og kommuner, kan sette i gang lignende program, fortsetter Habberstad. 

– Et nært forhold til lam

Koordinator Johan Hauglund ved Oslo Voksenopplæring Helsfyr forteller at de valgte lam som tema fordi mange av lærlingene har et forhold til lam fra sine hjemland:

– De aller fleste elevene har et nært forhold til lam og sau fra sine hjemland. I Norge er lam kanskje den beste råvaren vi har. De fleste lam beiter ute fra tidlig om våren til langt utpå høsten. I arbeidet med boken har vi besøkt sauebønder fra nord til sør i vårt langstrakte land, og har fått et innblikk i hele verdikjeden, sier Hauglund.

Fra liv på flukt til Grand Café

Helt fra Ergalem var liten jente på landsbygda i Eritrea har hun visst at hun ville bli kokk, men ante ikke at veien til fagbrev skulle bli 550 mil lang og ta mer enn 15 år. I dag er hun kokkelærling på ærverdige Grand Café. Les mer om Ergalems historie her

Unikt i Norge

Utdanningsløpet i regi av Oslo voksenopplæring Helsfyr er foreløpig unikt i Norge. Skolen benytter en metodikk hvor faget er råstoffet i norskopplæringen. De 17 elevene i klassen til Ergalem kommer fra 13 forskjellige land, og går i lære i 16 av NHO Reiselivs medlemsbedrifter, deriblant The Thief, Kampen Bistro og Grand Cafè. Les mer om samarbeidsprosjektet her

 
Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: