Misbruk av sykmelding
Hvordan håndtere indikasjoner på at arbeidstakere som leverer sykmelding eller egenmelding likevel ikke er syke?
Hvordan håndtere indikasjoner på at arbeidstakere som leverer sykmelding eller egenmelding likevel ikke er syke?
Retten til sykepenger utledes av folketrygdloven § 8-4 og grunnlaget for sykepengene er at arbeidstaker er arbeidsufør på grunn av sykdom.
Loven uttrykker positivt at arbeidsuførhet som skyldes sosiale eller økonomiske problemer og lignende, ikke gir rett til sykepenger. Sykdom dokumenteres enten ved sykmelding eller ved egenmelding. I utgangspunktet må man legge til grunn at den som leverer egenmelding eller sykmelding også oppfyller sykdomsbegrepet.
Av og til kan det imidlertid foreligge forhold som gjør at det er grunn til å betvile korrektheten av sykmeldingen eller egenmeldingen. Årsakene til dette kan skyldes så mangt. For eksempel registrerer man av og til at en sykmelding kommer som en direkte følge av at det har vært uenighet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
Videre er dette ikke uvanlig i tilfeller hvor vedkommende arbeidstaker er innkalt til drøftelsesmøte med hjemmel i arbeidsmiljøloven § 15-1 og at arbeidstaker som en reaksjon på innkallingen ikke møter, men derimot leverer sykmelding eller egenmelding.
Atter er kanskje den vanligste grunnen til å betvile syk-/egenmeldingen at arbeidstaker observeres i aktivitet av en art som synes lite forenlig med sykdom, eksempelvis idrettslige aktiviteter eller sågar arbeid av samme karakter hos annen arbeidsgiver.
I forhold til de nevnte eksempler bemerkes at en konflikt på arbeidsplassen i utgangspunktet ikke gir grunnlag for arbeidsuførhet. Det er imidlertid likevel slik at en konflikt kan føre til psykisk sykdom.
Det er således ikke nødvendigvis slik at bedriften vil få medhold av trygdekontoret dersom sykmelding bestrides i de nevnte situasjoner.
Dersom man bestrider en egenmelding eller en sykmelding kan dette gjøres på to måter:
1. Skriv brev til det trygdekontoret arbeidstakeren sogner til. Send kopi til arbeidstakeren. I brevet orienterer man trygdekontoret om at man ikke kommer til å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Gi en beskrivelse av årsaken til dette og legg i tillegg med eventuell dokumentasjon som underbygger bedriftens standpunkt. Man kan med fordel avslutte brevet med å vise til folketrygdloven § 8–22 og samtidig be trygdekontoret om å ta stilling til saken.
2. Skriv brev til den ansatte med kopi til det trygdekontor vedkommende sogner til. I brevet gjør du den ansatte uttrykkelig oppmerksom på at bedriften ikke kommer til å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Gi videre en beskrivelse av hvorfor bedriften har fattet denne beslutningen og opplys arbeidstakeren om at vedkommende eventuelt må henvende seg til trygdekontoret dersom vedkommende fortsatt mener seg berettiget til utbetaling av sykepenger.
Etter at man har bestridt sykmeldingen eller egenmeldingen bør man avvente utbetalingen av sykepengene til trygdekontoret har fattet vedtak i saken. Trygdekontoret har opplysninger om arbeidstakerens diagnose m.m., og kan kalle arbeidstaker inn til trygdekontorets rådgivende lege, og på den måten foreta en reell overprøving av sykemeldingen.
Dersom trygdekontoret kommer til at arbeidstaker likevel har krav på sykepenger, skal trygden utbetale sykepengene, og kreve refusjon av arbeidsgiveren, jfr. folketrygdloven § 8-22.
En eventuell konklusjon fra trygdekontorets side om at det skal utbetales sykepenger, kan klages inn for Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden. Dette vil man få opplyst fra trygdekontoret. Krever trygdekontoret refusjon for de sykepengene det har betalt arbeidstakeren, bør man avvente med å betale sykepengene til det foreligger et endelig vedtak i saken.
Vinner bedriften frem i ankenemnda, er det trygdekontoret som har foretatt en feilutbetaling og ikke bedriften. Vår erfaring med Ankenemnda for sykepenger tilsier at man bør klage i de tilfellene man mener å kunne sannsynliggjøre at det foreligger forhold som gjør at det er grunn til å betvile korrektheten av syk-/egenmeldingen.
En arbeidsgiver kan frata arbeidstaker retten til å bruke egnemelding både ved egen sykdom og ved barns og barnepassers sykdom. Dette er regulert i folketrygdloven § 8–27 og § 9–7, siste ledd.
Når arbeidstakeren i løpet av en 12 måneders periode har hatt minst fire fravær uten å legge fram en legeerklæring, kan arbeidsgiveren bestemme at arbeidstakeren skal tape retten til sykepenger på grunnlag av egenmelding, jfr. folketrygdloven § 8–27 bokstav a).
Har arbeidsgiveren rimelig grunn til å anta at fraværet ikke skyldes sykdom, kan han frata arbeidstakeren egenmeldingsretten i en periode på dette grunnlaget, jfr. folketrygdloven § 8–27, bokstav b).
Arbeidstaker må få uttale seg før man beslutter å frata vedkommende retten til å nytte egenmelding. En ansatt bør således under ingen omstendigheter fratas retten til å nytte egenmelding uten at vedkommende først har kommet til orde. Tar man fra noen egenmeldingsretten, må retten til å nytte egenmelding vurderes på nytt etter seks måneder, se folketrygdloven § 8-27.
Uavhengig av ovennevnte er folketrygdelovens utgangspunkt at en legeerklæring ikke trenger å godtas for tidsrommet før arbeidstakeren ble undersøkt av lege. Dette er regulert i lovens § 8-7 andre ledd. Er en legeerklæring tilbakedatert (legen har sykmeldt arbeidstakeren for en periode forut for første konsultasjon) kan bedriften nekte å godta legeerklæringen for tidsrommet før vedkommende ble undersøkt. En slik legeerklæring må imidlertid likevel godtas dersom arbeidstaker var forhindret fra å søke lege og det er godtgjort at vedkommende var arbeidsufør fra et tidligere tidspunkt. Det er imidlertid arbeidstaker som må sannsynliggjøre at dette så fall var tilfellet. Også i tilfeller hvor man nekter å godta en tilbakedatert sykmelding må man varsle arbeidstaker/trygdekontor slik det er beskrevet ovenfor.