Hensikten er å gi gjestene informasjon om hva maten inneholder av ingredienser som kan gi allergi eller intoleranse (se liste over allergener nedenfor). Informasjonen skal være tilgjengelig skriftlig, direkte for gjesten. De ansatte må kjenne til eventuelt innhold av allergener i de ulike rettene. Gjestene skal kunne finne informasjon om allergener uten å måtte spørre betjeningen. Opplysningene kan for eksempel gis i menyen, på et skilt eller en plakat.
Dette er 14 allergener det må opplyses om:
- Glutenholdig kornsorter: eks. hvete, rug, bygg, havre, spelt, korasanhvete og lignende, og produkter framstilt av glutenholdige korn.
- Skalldyr og produkter framstilt av skalldyr
- Egg og produkter framstilt av egg
- Fisk og produkter framstilt av fisk
- Peanøtter og produkter framstilt av peanøtter
- Soya og produkter framstilt av soya
- Melk og produkter framstilt av melk (herunder laktose)
- Nøttesorter: eks mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasienøtt, macadamianøtt/australianøtt, og produkter framstilt av nøtter.
- Selleri og produkter framstilt av selleri
- Sennep og produkter framstilt av sennep
- Sesamfrø og produkter framstilt av sesamfrø
- Svoveldioksid og sulfitt i konsentrasjoner på mer enn 10 mg/kg eller 10 mg/l, uttrykt som SO2
- Lupin og produkter framstilt av lupin
- Bløtdyr og produkter framstilt av bløtdyr
Mattilsynets veileder
Veilederen gir god og grundig informasjon til alle som lager eller selger mat som ikke er ferdigpakket.
Last ned veileder på norsk
Last ned veileder på engelsk
Les mer på Mattilsynet sine sider om merking av mat.