Matsikkerhet
Ivareta matsikkerheten med god internkontroll og systemer som er tilpasset virksomheten
Ivareta matsikkerheten med god internkontroll og systemer som er tilpasset virksomheten
Et serveringssted skal ha trygg mat. Dette betyr at man må ha gode rutiner og systemer som sikrer hygienisk kvalitet og som forebygger produksjon og frambud av helseskadelig mat. Et godt fungerende system gjør at feil oppdages på et tidlig tidspunkt, produktene får jevnere kvalitet og man unngår å selge og servere helseskadelige mat. Et godt system gir også andre fordeler som påvirker det økonomiske resultatet, som god planlegging og effektiv ressursbruk.
Mattilsynets veiledere gir god og grundig informasjon til hvordan gode rutiner kan etableres:
Mathåndtering og hygiene for serveringssteder
Matservering: internkontroll, rutiner og doumentering ved matservering
Enkle kjøreregler for matsikkerhet
Et smilefjes viser hvordan Mattilsynet vurderer viktige forhold som hygiene, rengjøring og vedlikehold på en kafé eller restaurant. Smilefjeset gis etter gjennomført tilsyn.
Fra desember 2014 gjelder krav om merking av allergener.