Onsdag 20. mars klokken 12.00 startet årets lønnsforhandlinger om Riksavtalen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet, som representerer arbeidstakersiden.
Årets oppgjør er et såkalt forbundsvist hovedoppgjør der partene forhandler om alt i en tariffavtale, både lønn og øvrige vilkår. Vi har en tilsvarende "blåkopi-avtale" med Parat, og disse forhandlingene starter 21. mars og gjennomføres parallelt med Fellesforbundet.
– Reiselivet er en arbeidsinsentiv næring, med lave driftsmarginer. Mange bedrifter har reist seg etter pandemien, men det er store variasjoner i bransjen. Det har også vært en økning i konkurser de siste månedene, særlig når det gjelder serveringsbedrifter. Det er derfor viktig med et ansvarlig lønnsoppgjør, for å trygge arbeidsplassene og sikre konkurransekraften. Lønnsoppgjøret må ta hensyn til at det er stor strekk i laget, slik at det blir en god balanse mellom sentrale og lokale forhandlinger som gir muligheter for tilpasninger til den enkelte bedrifts lønnsevne, sier Magne Kristensen, forhandlingsleder og direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.
– Etter tre år med reallønnsnedgang skal våre medlemmer ha et oppgjør som sikrer dem en inntekt som er høyere enn prisveksten. Signalet fra Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon er entydig: Vi skal sørge for at ansatte i hotell- og restaurantnæringen får en reell økning i lønningene, sier forhandlingsleder Clas Delp i Fellesforbundet.
For å være oppdatert på tariffoppgjørets fremgang, er det lurt å melde seg på nyhetsbrevet vårt. Dersom du allerede er meldt på, men opplever å ikke få nyhetsbrevene, ber vi deg om å sjekke at kontaktinformasjonen din stemmer. Dette kan du gjøre ved å gå inn på "Min side" på Arbinn.
Meld deg også på SMS-varsling om lønnsoppgjøret her for å få kontinuerlige oppdateringer.
Det er strekk i laget når det gjelder reiselivsbedriftenes markedssituasjon og fremtidsutsikter. Mange bedrifter er under et stort kostnadspress, og krevende økonomiske tider for folk flest fører til færre bookinger.
Lønnsoppgjøret 2024 er et hovedoppgjør. Det betyr at partene i arbeidslivet kan forhandle om alt innholdet i tariffavtalene, ikke bare lønn. Her får du en innføring i hva som skjer i starten av årets oppgjør.