Det andre streikeuttaket omfatter 205 tariffbundne bedrifter i Troms, Finnmark, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Akershus og kriserammede Rogaland. 2393 nye ansatte ble tatt ut i streik lørdag 30. april klokken 08.00.
– Vi skjønner absolutt ingenting av streikeuttaket til Fellesforbundet som trer i kraft lørdag, hvor tilnærmet alle hotellene i kriserammede Stavanger tas ut i streik. Det er galimatias. Det vil kunne gi varige skader for hoteller som sliter med å overleve og vil bidra til at flere vil miste jobben ved en langvarig streik, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
– Det siste de trenger
Hun peker på at hotellene i Stavanger allerede før streiken rammet har måttet si opp og permittere ansatte.
– Å bli rammet av streik er det siste de trenger nå. Det er Fellesforbundet som må ta ansvaret hvis det kommer oppsigelser ved våre hoteller i Stavanger og Rogaland i tiden fremover, sier NHO Reiseliv-sjefen.
25 prosent ned - måtte si opp 10 årsverk
Hotellkjedene Thon, Scandic og Nordic Choice bekrefter at ingen av deres hoteller i Stavanger går med overskudd.
– Dette er et fryktelig tidspunkt for en streik. Omsetningen i regionen gikk ned med 30 prosent fra 2014 til 2015, og har gått ytterligere ned med 25 prosent i 2016. Vi har allerede måttet si opp 10 årsverk. Målet nå er først og fremst å beholde resten av arbeidsplassene, sier hotellsjef Gjermund Dahl ved Scandic Forus Hotell utenfor Stavanger.
Første streikeuttak trådte i kraft søndag 24. april da 3351 medlemmer ved 356 NHO-bedrifter ble tatt ut i streik. Uttaket berørte tariffbundne bedrifter i Oslo, Buskerud, Vestfold, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland.
- Streiken har allerede tatt 2016-overskuddet fra bedriftene. Nå trappes streiken opp og vi er bekymret for at arbeidsplasser kan forsvinne, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.