Steinar Sørli, Villa Åmot: – It takes a village to build a brand
Steinar Sørli driver gårdsrestauranten og overnattingsstedet Villa Åmot i Sunnfjord. En fottur med nabobonden er et av stedets mest populære opplevelser.
Steinar Sørli driver gårdsrestauranten og overnattingsstedet Villa Åmot i Sunnfjord. En fottur med nabobonden er et av stedets mest populære opplevelser.
Åmot gard har vært i familien siden 1850. Vi er glade i vår historie, og vi deler den med gjestene våre. Jeg overtok gården i 1997, og i 2003 startet jeg og partneren min, Yngve Brakstad, restaureringen av Villaen. Senere fikk gården navnet Åmot Operagard på grunn av satsingen vår på opera, og i 2017 fikk vi navnet Villa Åmot.
Nettside: MyAmot.com
Instagram: @my.amot
Gården har ti overnattingsrom, et stort gardstun, møtelokale, kjøkken og konsert- og selskapslokale for 10-150 personer - intimt og grandiost på samme tid. Vår visjon er å strekke oss mot stjernene - derfor begynte vi å satse på opera av internasjonal toppkvalitet, men har senere utvidet sortementet til også å inkludere popmusikk. Vi skal være unike og gi gjestene våre ekte opplevelser. Alle sansene skal vekkes.
Det aller viktigste for meg er å gi våre gjester gode opplevelser, og at de føler seg ivaretatt. At vi har det kjekt på jobb og at vi er ekte i det vi gjør. Med det mener jeg at vi må gi gjestene autentiske opplevelser, og da er bonden selve nøkkelen i de opplevelsene vi serverer. Skal det funke på landsbygda i dag, må vi samarbeide, og nabobonden har blitt vår viktigste samarbeidspartner.
Jeg er så heldig at naboen vår, Øystein Furnes, driver med lokal matproduksjon. Han driver produksjon av Aberdeen Angus, grasforet dyr, som går og beiter her rundt Åmot gård, og produserer kvalitetsprodukter til våre gjester. En fottur med bonden der han forteller om dyra og restaurering av landskapet, er en populær opplevelse. Det var jo helt gjengrodd her, men nå har vi fått det gamle kulturlandskapet tilbake.
– De velger heller en tur med bonden enn vinsmaking Steinar Sørli, eier og driver av Villa Åmot
Økologisk mat og historiefortelling er i tiden, og gjestene forventer det. Det er særlig internasjonale gjester som er opptatt av dette. De velger heller en tur med bonden enn vinsmaking. De elsker økologisk mat, og det er en mye mer eksotisk opplevelse.
Å jobbe sammen med bønder som har sin egen historie, sin egen merkevare, gjør at det er mye lettere å drive min restaurant. Det er mitt største ønske, at bøndene som driver med lokal mat, skal skape seg en merkevare. Øystein har blitt en merkevare lokalt og målet er at han tar en nasjonal posisjon med sitt kvalitetsprodukt, som er helt enestående.
Vi er en liten bedrift med tre årsverk, men Villa Åmot gir viktige ringvirkninger og bidrar til at flere vil bo og jobbe i området, som for eksempel nabobonden. Han og familien ville nok ikke ha flyttet hit og satset på lokal matproduksjon hvis det ikke hadde vært for oss og de mulighetene vi er med på å skape. Vi er opptatt av å bruke lokale ressurser og leverandører. Vi er gründere, og for at mitt gründerskap skal bli bedre, er jeg helt avhengig av andre gründere.
Vi har også en misjon for unge musiktalenter i regionen. Gjennom operasatsingen vår tiltrekker vi oss flere internasjonale sangstjerner og regissører som gir de unge talentene coaching. Siden 2014 har vi i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera gitt unge sangtalenter coaching av internasjonale operastjerner og -regissører. Det er ganske stort å få veiledning fra en regissør som kommer rett fra Covent Garden i London.
Gjestene våre opplever produktet vårt som lokalt forankret. Vi har alltid satt bygda fremfor oss selv. Vi er opptatt av å ta være på kjerneverdiene. Det unike er vår historie.
Vi hadde besøk av en russisk tenor en gang, som sang opera for kyrne våre. Det var ganske spesielt, og skapte en veldig unik opplevelse for gjestene.