Bedriftene må få strømhjelp
NHO har bedt om at bedrifter får hjelp til å håndtere økte strømkostnader. Nå har saken fått støtte på stortinget, hvor KrF fremmet et representantforslag.
NHO har bedt om at bedrifter får hjelp til å håndtere økte strømkostnader. Nå har saken fått støtte på stortinget, hvor KrF fremmet et representantforslag.
Siden desember har forbrukere fått avslag i sin strømpris over 70 øre i tillegg til andre hjelpeordninger for enkelte. NHO, inkludert NHO Reiseliv, har bedt om at også bedriftene må få hjelp til å håndtere strømkostnadene i en spesiell situasjon, primært rettet mot små og mellomstore bedrifter i utsatte deler av landet. Nå har saken fått støtte på stortinget, hvor KrF fremmet et representantforslag.
NHO understreket igjen det sterke behovet for strømstøtte til næringslivet med et brev til regjeringen 10. mars :
"Med bakgrunn i dagens prissituasjon for energi, den raske omleggingen av europeisk energipolitikk og utfordringene dette medfører for norske bedrifter, foreslår NHO at det etableres en ordning for strømstøtte til bedrifter, med rask iverksettelse."
Krf skriver som begrunnelse for forslaget sitt: Kraftprisen har økt ekstraordinært mye de siste månedene. En så stor prisøkning er en utfordring for samfunnet slik en kjenner det, med små forskjeller mellom folk, åpne idrettshaller, ungdomsklubber og kirker og et aktivt landbruk over hele landet. Derfor har Kristelig Folkeparti tidligere i vinter foreslått en makspris på 50 øre per kWt for alle strømkunder gjennom vintermånedene. Partiet mener derfor at regjeringen bør "videreføre strømkompensasjonen fra 1. april til 31. juni 2022, med en makspris på strøm på 50 øre per kWt eksklusiv merverdiavgift som skal gjelde alle strømkunder, fra husholdninger og sekundærboliger og frivillige og ideelle organisasjoner til næringsdrivende og bedrifter."
Se også: Vi trenger en strømpakke til bedriftene
Regjeringen har valgt å utforme lovforslaget slik at kommunene i realiteten gis muligheten til å bruke inntektene fra overnattingsavgift på hva enn de måtte ønske, skriver advokatfirmaet Selmer i sin vurdering.
Norske hoteller hadde en driftsmargin på 3,6 prosent i fjor. Det er en nedgang fra året før, og langt under marginene i næringslivet for øvrig.
Ønsker du å bidra til økt kunnskap om helse, miljø og sikkerhet og et trygt og godt arbeidsmiljø i norske reiselivsbedrifter?