Fursetgruppen driver nærmere 30 restauranter, kantiner og selskapslokaler i Oslo-området.
Bedriften bidrar til at reiselivet er en av Norges største sysselsettere, og vil fortsette å være det i årene fremover. I bransjen får man raskt ansvar om man ønsker det, og karrieremulighetene er mange, påpeker administrerende direktør, Gjøran Sæther.
– Mange av våre dyktige ansatte har blitt rådet av skole-rådgivere til å ta andre utdanninger fordi de har gode karakterer. Alle kan ikke ha masterutdanning i Norge. Vi må informere rådgiverne bedre og fremheve at vår bransje sysselsetter flest unge, sier han.
Sæther, som har vært i styret til NHO Reiseliv siden 2015, brenner for å styrke statusen til yrkesfagene i Norge, særlig kokkeutdannelsen. Han startet selv som kokk. Skal vi klare å ta vare på den norske matnasjonen, må man videreføre utdanningslysten til de unge som vokser opp, mener han.
Integreringsmotor med mange muligheter
Han understreker at næringen fungerer som en integreringsmotor, med et mangfold av ansatte fra ulike nasjonaliteter. I tillegg er det en næring der man kan jobbe seg oppover i systemet.
– Det er inspirerende å se hvor mange av våre ansatte som startet som kokker eller servitører, og som nå er kjøkkensjefer eller daglige ledere på ett av våre steder. I vår bransje trenger du ikke mye utdanning i begynnelsen, men du kan bygge på med mer kunnskap underveis og få nye, spennende utfordringer etter hvert, sier den erfarne lederen.
For Sæther er tempoet en stor drivkraft i egen karriere. For ham er det motiverende at bransjen aldri sover, og at ingen dager er like:
– Jeg trives med varierte arbeidsdager, der jeg møter motiverte ansatte og krevende kunder som gir meg masse energi. Jeg brenner for alle som ønsker å gjøre en forskjell, og som tør å satse. Dette kan være de som starter egen bedrift eller restaurant, men også ansatte som tør å ta nye utfordringer og utvikle seg, avslutter han.