− Vil skape bolyst for hele øya

– Det må jobbes aktivt med infrastrukturen, og kollektivtilbudet er lite utviklet. Vi er glade for at det gjøres en del endringer på veiene, men i et fremtidig reiseliv må det bli enda enklere å komme hit uten privatbil. Distrikts-Norge må ha endringsvilje om det skal være levedyktig, sier Torild Langklopp.

– Det må jobbes aktivt med infrastrukturen, og kollektivtilbudet er lite utviklet. Vi er glade for at det gjøres en del endringer på veiene, men i et fremtidig reiseliv må det bli enda enklere å komme hit uten privatbil. Distrikts-Norge må ha endringsvilje om det skal være levedyktig, sier Torild Langklopp. Foto: Stokkøya Strandhotell

For Torild Langklopp handler ikke driften av Stokkøya Strandhotell bare om å gi gjestene gode opplevelser. Det handler om å skape puls for lokalsamfunnet.

For gründerne Torild Langklopp og mannen Roar Svenning var ikke målet kun å starte en reiselivsbedrift da de i 2005 åpnet Stokkøya Strandhotell på kysten av Fosenhalvøya i Trøndelag. Det var også for å skape bolyst og puls på et sted som over tid hadde vært preget av fraflytting.  

− Vi jobber aktivt med å utvikle plassen hele tiden for at vi skal få flere folk til å bo og jobbe her hele året. Vi vil at Stokkøya skal bli verdens mest attraktive sted å bo, jobbe og leve. Når bygda blir mer attraktiv og interessant, blir det enklere for andre næringsaktører å tiltrekke rett kompetanse hit, sier Langklopp.

Stokkøya kan tilby både spektakulære opplevelser og overnattinger i de unike byggene på Stokkøya. Foto: Stokkøya sjøsenter

Stokkøya.

I dag er Stokkøya Strandhotell blitt et hotell og kurs - og konferansested som tilbyr opplevelser, mat og overnatting. Det er 15 årsverk på strandhotellet, pluss 3 årsverk i prosjektet «Bygda 2.0». Siden oppstart har de vunnet flere priser både for konseptet og for arkitekturen.

I tillegg til å tilby gode mat- og overnattingopplevelser, har Stokkøya satset på et bredt opplevelsestilbud til sine gjester. Gjestene kan prøve hurtiggående RIB, tur på fiskeskøyter, ølkurs og leie sykkel, kajakk og SUP. 

Bygda 2.0 

«Bygda 2.0», som drives av søsteren Ingrid, er et prosjekt for å bygge et mer inkluderende lokalsamfunn. Som en del av prosjektet, tok Stokkøya Strandhotell i 2016 i bruk Bygdeboksen, kanskje Trøndelags mest spektakulære konsert-, konferanse- og selskapslokale, med utsikt rett mot havet.

Bygdeboksen er blitt en attraktiv scene hvor artister fra hele landet ønsker å spille, og er en møteplass for kultur, lokalbefolkning og næringsliv. Flerbrukshuset rommer både konsert- og kulturscene, snekkerverksted, et bryggeri, kontorfellesskap, et bakeri og møterom.

Målet med å starte Stokkøya Sjøsenter på kysten av Fosenhalvøya i Trøndelag var for å skape bolyst og puls på et sted som over tid hadde vært preget av fraflytting. Det har gründerne lykkes med, men fortsetter å utvikle konseptet enda mer. Foto: Stokkøya Sjøsenter.

Målet med å starte Stokkøya Sjøsenter på kysten av Fosenhalvøya i Trøndelag var for å skape bolyst og puls på et sted som over tid hadde vært preget av fraflytting. Det har gründerne lykkes med, men fortsetter å utvikle konseptet enda mer. Foto: Stokkøya Sjøsenter.

− Det beste med jobben på Stokkøya er å skape noe for andre. Det er litt samme grunn til at jeg engasjerer meg i NHO Reiselivs styre. Her får jeg jobbe i et fellesskap som sammen taler bransjens sak. Det er et spesielt viktig medlemsgode for små reiselivsbedrifter, der man som oftest har mer enn nok med å få vanlig drift til å gå opp på døgnets få timer. Det vet jeg alt om, sier Langklopp.

Torild har tidligere hatt flere styreverv innen reiselivet og har blant annet vært styremedlem i Innovasjon Norge Sør-Trøndelag.

Brenner for bedre infrastruktur

Også lokalt er Langklopp engasjert, spesielt rundt samferdsel og infrastruktur i området. I dag er det etablert en direkte flyforbindelse fra Gardermoen til Ørlandet, som er viktig for Stokkøya for å sikre enkel tilgjengelighet fra østlandsmarkedet. Men Langklopp mener at kommunen må satse på flere alternative transportformer til privatbil.

– Det må jobbes aktivt med infrastrukturen, og kollektivtilbudet er lite utviklet. Vi er glade for at det gjøres en del endringer på veiene, men i et fremtidig reiseliv må det bli enda enklere å komme hit uten privatbil. Distrikts-Norge må ha endringsvilje om det skal være levedyktig, sier hun.

Stedsutvikling og reiselivet som drivkraft

Bærekraftig by- og stedsutvikling er en av de viktigste sakene på den politiske agendaen.  Reiselivet er en viktig drivkraft i by- og stedsutvikling fordi det er vi som skaper de sosiale arenaene som gjør at folk vil flytte dit og bli boende.

Reiselivet skaper god kveldsøkonomi

Reiseliv skaper attraktive kommuner som gjør at unge barnefamilier vil bo og jobbe i kommunen. Det skaper ringvirkninger som skole, barnehage og nærbutikker. Enhver bygd må ha god “kveldsøkonomi”. Ingen vil bo på et sted der det ikke skjer noe etter arbeidstid.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

NHO Reiseliv sender oppdateringer med siste nytt om situasjonen for norske reiselivsbedrifter. Meld deg på her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: