Gode august-tall for storbyhotellene

Publisert

NHO Reiseliv-direktøren gleder seg over at mange har bodd på hotell i sommer og at kurs- og konferansemarkedet har begynt å ta seg opp. Hun er imidlertid urolig for høsten, og understreker viktigheten av at meteren blir fjernet så fort den voksne befolkningen er fullvaksinert. Foto: Grand Hotell / Oda Hveem.

Storbyhotellene har solgt langt flere rom i sommer enn det de gjorde i fjor. Hotellbelegget i august var på 57 prosent for 13 utvalgte storbyer samlet. Det er en økning fra 38 prosent i august 2020. De fleste hoteller har imidlertid langt færre solgte rom enn det de vanligvis pleier å ha i august.

Det viser foreløpige tall fra Benchmarking Alliance, bearbeidet av Wiederstrøm Hotel Consulting for NHO Reiseliv*. Samtlige av de 13 norske storbyene på listen har beleggs-vekst fra august i fjor. De fleste hoteller har imidlertid langt færre solgte rom enn i august 2019 (76,6 prosent samlet). På den positive siden har det vært en god prisøkning i august som bidrar til at mange likevel nådde normalt nivå totalt sett. 

− Vi er i en helt annen situasjon nå enn vi var i fjor sommer, da ingen var vaksinerte. Nå har vi begynt å leve mer normalt og reiselysten til nordmenn har vel aldri vært så sterk som den er nå. August er den store bryllupsmåneden og nå har endelig mange, som har måttet utsette feiringen, gjennomført bryllup, konfirmasjoner og bursdagsfester, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

− Videre har mange arbeidsplasser "kickstartet" høsten med jobbseminarer og fysiske arrangementer i august. Mange har et sterkt behov for å møtes fysisk og være sosiale sammen med gode kollegaer. De signalene myndighetene gir, om at vi går mot full gjenåpning tross i smitteøkning, gir en viktig symboleffekt. Mange tør endelig å booke fysiske møter. Det var det få som gjorde i august i fjor, sier Krohn Devold.  

13 storbyer med vekst i august  

  • Oslo (52,6 prosent) og Bergen (48,9 prosent) har kun halvfullt mot henholdsvis 82,2 og 86,7 prosent belegg i august 2019. Begge byene, og spesielt Oslo, har kraftig vekst fra i fjor (Oslo hadde 31,1 prosent i august 2020 og Bergen 39 prosent). 
  • Stavanger (58,3 prosent) gjør det langt bedre enn i fjor (41,7 prosent), men lavere enn i 2019 (63,4 prosent). 
  • Trondheim (68,9 prosent) øker kraftig fra i fjor (49,5 prosent) men ligger bak 2019-nivå (77,3 prosent). 
  • Kristiansand øker fra 64,4 til 71,5 prosent og havnet like bak 2019-noteringen (72,6 prosent). 
  • Bodø har en liten økning i rombelegg (fra 62,4 til 65,3 prosent), til tross for en enorm kapasitetsvekst (to nye hoteller). 
  • Haugesund har en vekst fra 44,4 til 90,3 prosent, men her det ikke bare ordinære turister, men også verftsindustri samt festivaler 
  • Gardermoen økte fra 20,3 til 50,2 prosent 
  • Tromsø havnet på 57,6 prosent i år, mot 38,8 prosent i fjor 
  • 12 av de 13 byene har prisvekst fra august i fjor  
  • 7 av 13 byer har høyere rombelegg i august enn i juli i år. I fjor var det ingen av disse byene som hadde vekst fra juli til august. 
  • Få en oversikt over juli-tallene for storbyhotellene her 

− At så mange byer har hatt vekst fra juli til august i år er svært gledelig. Reiselivsbedriftene lykkes med å «strekke ut» sommersesongen, og flere har fått en pangstart på kurs- og konferansemarkedet. Mange er imidlertid urolige for høsten. Større konferanser og internasjonale kongresser lar vente på seg på grunn av 1-meters-regelen, og det kommer svært få utenlandske turister hit, fortsetter Krohn Devold.  

− Symboleffekten av å fjerne meteren er stor 

− Vi har hatt Europas strengeste karantenehotellpolitikk, og innreise- og karantenereglene er vanskelige å forstå for utenlandske turister. Derfor er det så viktig at myndighetene er tydelig på at alle i Europa som er fullvaksinerte kan komme til Norge. Videre må meteren fjernes så fort den voksne befolkningen er fullvaksinerte. Symboleffekten av å fjerne meteren er stor; da signaliserer vi at Norge er åpent – både for feriegjester og internasjonale kurs- og konferansegjester, fortsetter Krohn Devold.  

Fortsatt restriksjoner nødvendiggjør videreføring av tiltak  

Regjeringen har i løpet av sommeren utsatt innføring av trinn 4 to ganger. Det innebærer at fjerning av de siste restriksjonene er forskjøvet i tid. NHO Reiseliv-direktøren er klar på at så lenge reiselivet er underlagt restriksjoner som hindrer normal drift er det nødvendig å videreføre noen av hjelpetiltakene:  

− Overnattingsmomsen skal opp igjen fra 6 til 12 prosent 1. oktober, men burde holdes på seks prosent ut året, og kompensasjonsordningen bør ikke avsluttes tidligere enn ved utgangen av oktober. Det er viktig at kompenserende tiltak ikke avvikles for tidlig. Det vil ta tid å reise seg igjen. Et par gode sommermåneder er ikke nok til å stable seg på beina igjen etter halvannet år med enorme omsetningstap, avslutter Krohn Devold.  

*Om statistikken:  

  • Tallene er rapportert inn fra hotellene til Benchmarking Alliance og bearbeidet av Wiederstrøm Hotel Consulting for NHO Reiseliv.   
  • Tallene gir en oversikt over hotellrombelegget i 13 norske storbyer inkl. Gardermoen (85-95 prosent “dekning” i hver by) som inngår i det samlede utvalget på 60 500 norske hotellrom. 
  • Rombelegg er antall belagte rom i prosent av antall tilgjengelige rom.   

For mer informasjon om tallene ta kontakt med Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver i Wiederstrøm Hotel Consulting: 913 90 269 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: