Aldri har Norge vært et mer populært ferieland for nordmenn

Publisert

Nord-Norge er den regionen flest ville ha valgt dersom de skulle reise til ett fylke i 2022. Reine i Lofoten er et populært sted å besøke. Foto: Fridtjof Fure / VisitNorway.com.

En fersk undersøkelse viser at andelen nordmenn som skal feriere i Norge i sommer er betraktelig høyere enn før pandemien. Færre skal til utlandet.

– Flere trender peker i retning av at det blir mer og mer populært å velge kortreist ferie i Norge i fremtiden, sier NHO Reiseliv-direktøren.

8 av 10 planlegger en sommerferie i år. 66 prosent planlegger å feriere i Norge. Det er betraktelig høyere enn før pandemien (2019) da 58 prosent svarte det samme. Av de som svarer at de skal på Norgesferie i år svarer 3 av 10 at de vil både dra til utlandet og feriere i Norge. Nær 4 av 10 (39 prosent) planlegger utenlandsferie i år - en nedgang fra 51 prosent i 2019. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av NHO Reiseliv med 1025 respondenter.

En skulle kanskje tro at de fleste vil dra til utlandet i år ettersom man ikke har hatt mulighet til det på veldig lenge, men det er altså ikke tilfelle. Det kan skyldes usikkerhet knyttet til pandemi, krigen i Ukraina, økte kostander og passtrøbbel. Når det er sagt er det godt mulig vi ser begynnelsen på en varig trend der færre reiser til utlandet og flere velger kortreist ferie hjemme i Norge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Last ned NHO Reiselivs sommergallup 2022 her

"Verdi- og idealismeturisme”

Det er flere faktorer som peker i den retningen. Det er "verdi- og idealismeturisme” som er i vinden nå. Det handler om å finne aktiviteter og opplevelser som oppleves meningsfulle. Flere vil reise til steder med gode verdier, der lokalbefolkningen har det bra, et bærekraftig reisemål med god plass og ren luft. Den “nye luksusen” er å dra på glamping eller overnatte i en tretopphytte. Det handler om det nære, det enkle, det meningsfulle og det unike. Mange av disse trendene spiller på lag med norsk reiseliv, fortsetter Krohn Devold.

Et skifte i reisepreferanser etter pandemien

NHO Reiseliv har også stilt følgende spørsmål: Dersom du velge mellom Norge og utlandet, hva vil du velge?

Da vi stilte det samme spørsmålet i 2017 og 2018 svarte flertallet at de ville ha valgt utlandet. Nå ser vi et tydelig skifte med signifikat flere som ville ha valgt Norge – enn det vi har sett tidligere. Det er med på å forsterke våre prognoser om at vi sannsynligvis vil få varige endringer i folks reisemønstre og preferanser som følge av pandemien, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv-direktøren viser til prognoser av analysebyrået Menon Economics som estimerer at norsk reiselivs omsetning vil nær doble seg frem mot 2030. Det forventes vekst i alle markeder, men den sterkeste veksten er ventet blant lokalbefolkningen.

Mange unner seg en lang sommerferie i år

Andelen av befolkningen som planlegger en lang sommerferie har ikke vært så høy siden 2016. I år svarer 1 av 3 at de skal ha minst 3 uker sommerferie, mens i 2019 var tallet 27 prosent. Det er imidlertid fortsatt et flertall (37 prosent) som skal på sommerferie i 1 – 2 uker.

Det er helt tydelig at reiselysten er ekstra stor i år. Flere enn før unner seg en ekstra lang ferie eller reise, og dette er til tross for økte renter, økte priser og fortsatt pandemirestriksjoner i en del utland. Det er også mange som foretrekker å fordele ferieukene utover året, og unner seg en storbyferie på høsten, eller en utenlandsferie om vinteren, sier Krohn Devold.

Last ned NHO Reiselivs sommergallup 2022 her

Vestlandet og Nord-Norge troner øverst på listen

Vestlandet troner øverst på listen som det mest populære fylket å reise til blant nordmenn. 23 prosent planlegger en ferie på Vestlandet i sommer, deretter følger Agder (17 prosent) og Vestfold og Telemark (17 prosent).

Det er imidlertid Nord-Norge som er den regionen flest ville ha valgt dersom de skulle reise til ett fylke i 2022: 16 prosent ville valgt Nordland. Deretter følger Troms og Finnmark (15 prosent), Vestland (11 prosent) og Møre og Romsdal (10 prosent).

Oppdaterte tall om norsk reiseliv

Siste nytt

  1. Regjeringen gjør det dyrere å feriere i Norge

    Vi er sjokkert over det høye nivået regjeringen legger opp til. Turistskatten som regjeringen foreslår, sender en ny skattebombe til både næringen og nordmenn på norgesferie.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: