Finne forhold på Voss Resort. Foto: Jon Hunnålvatn Tøn/Sjut
Påsken 2025 blir travel for norsk reiseliv. Flere nordmenn planlegger ferie i eget land, og interessen for restaurantbesøk, velvære og friluftsaktiviteter øker.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem
Blant de som tar ferie, skal 8 av 10 bli i Norge, mens 13 prosent planlegger en tur i Europa. Kun 3 prosent oppgir at de skal reise utenfor Europa.
– Dette viser at Norge har attraktive reiselivstilbud over hele landet. Vi ser en tydelig trend der flere verdsetter kortreiste opplevelser og muligheten til å nyte norsk natur og kultur. Nordmenn ønsker i større grad å bruke feriedagene på gode matopplevelser og sosiale aktiviteter. Dette er en positiv utvikling for norsk reiseliv, da det viser at folk er villige til å investere i kvalitetsopplevelser her hjemme, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Hytteliv dominerer fortsatt
Hyttetur forblir den foretrukne ferieformen i påsken, med 6 av 10 nordmenn som skal på hytta. Spesielt personer i Trøndelag og Sørøst-Norge foretrekker hytteliv. Samtidig viser undersøkelsen at kun 19 prosent skal på skitur, noe som kan skyldes at påsken faller sent i år.
Til tross sen påske forventer skidestinasjoner som Voss og Hafjell storinnrykk:
– Det er lagt til rette for en ordinær påske hos oss, med skianlegget åpent hver dag og fullt påskeprogram. Vi har forholdsvis gode bookingtall så langt, fra både norske og utenlandske gjester, sier Linn Ravndal Dyrkolbotn fra Voss Resort.
Også i Hafjell er optimismen stor:
– Vi garanterer minst 20 km preparerte løyper gjennom hele påsken. Takket være høyteknologiske preppemaskiner og god planlegging har vi full kontroll på snøsålen, sier Amanda Wold Kortnes, kommunikasjonsansvarlig i Alpinco.
Stolheis på Hafjell. Foto: Martin Vinje
Flere velger restaurant i påsken
En av de tydeligste trendene er at flere velger å spise ute. 52 prosent planlegger restaurantbesøk, en økning på fem prosentpoeng fra i fjor. Spesielt i Oslo-området og Sørøst-Norge er interessen stor.
– At stadig flere spiser ute, er positivt for restaurantbransjen, som har hatt noen utfordrende år. Etter pandemien har vi sett en gradvis oppgang, men årene med høye kostnader og lavere besøkstall har satt sine spor. Den økte interessen for restaurantbesøk gir en etterlengtet opptur for bransjen, sier Krohn Devold.
Økende interesse for variasjon i påskeferien
Selv om hytteliv og restaurantbesøk står sterkt, søker flere alternative ferieformer. Camping er spesielt populært i Nord-Norge, hvor 13 prosent planlegger å tilbringe påsken i campingvogn eller telt. Friluftsaktiviteter øker også i popularitet, med 3 av 10 som planlegger turer i naturen.
Blant de under 30 år planlegger 12 prosent å unne seg litt ekstra luksus i påsken. Spa, helse og velvære står høyt på agendaen for denne aldersgruppen. – Vi ser en økning blant unge gjester som vil kombinere fjellturer med velværeopplevelser. De er bevisste på kvalitet, og vi ser at de prioriterer både helse og hygge, sier Krohn Devold.
NHO Reiseliv gjennomfører fire gallup-undersøkelser i året (påske, sommer, høst og jul/vinter), for å kartlegge nordmenns reiseplaner, samt trender og utviklingstrekk. Last ned rapportene her.