Arbeidsgivere serverer mindre gratis alkohol enn før

Publisert

Mennesker som sitter ved julebord og skåler. Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsfoto. Foto: Unsplash

Det viser en representativ undersøkelse Kantar har gjennomført på vegne av NHO Reiseliv. I undersøkelsen sier 17 prosent at de har fått mindre gratis alkohol av arbeidsgiver på julebord de siste årene.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, forteller at dette er en utvikling også de har lagt merke til.

Én av to velger gjerne alkoholfrie alternativer både i jobbsammenheng og på fritiden. - Det er derfor veldig fint at våre medlemmer satser på alkoholfrie alternativ for de som ønsker det, og gjør det like enkelt å ikke drikke alkohol som det er å drikke alkohol, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

– Vi ser at det blir stadig flere av våre medlemmer som ønsker å tilby et bredere alkoholfritt utvalg til gjestene sine. Etterspørselen etter alkoholfrie varianter øker også hos NHO Reiseliv Innkjøpskjeden. Det går mye i alkoholfri juleøl og brus, men for å gjøre det så enkelt og attraktivt som mulig å velge alkoholfritt satser også flere av restaurantene tungt på å utvikle egne alkoholfrie cocktailer og også alkoholfrie vinmenyer, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden er en felles innkjøpsordning for de over 3000 medlemsbedriftene til NHO Reiseliv. Mange av medlemsbedriftene er restauranter og serveringssteder som blant annet kjøper alkoholfrie drikkealternativer gjennom ordningen.

Mer sosialt akseptert å takke nei

Generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Ragnhild Kaski, håper og tror at denne utviklingen bidrar til mindre drikkepress i julebordsesongen.

At arbeidsgiver tilbyr mindre gratis alkohol på julebordet og at det alkoholfrie tilbudet bare blir bedre, vil gjøre det enklere å takke nei til alkohol eller begrense alkoholinntaket i julebordsesongen, sier generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Ragnhild Kaski. Foto: Av-og-til

– Vi vet at mange synes det er vanskelig å takke nei til alkohol på sosiale arrangementer i regi av jobben, og julebord er kanskje en av verstingene. Hver enkelt har selvfølgelig et personlig ansvar for sitt alkoholkonsum, men det er samtidig viktig å ikke undervurdere gruppepresset som kan oppstå i slike settinger og det er derfor gledelig å se at arbeidsgiverne tar ansvar ved å begrense tilgangen på alkohol, sier Kaski. Hun tror at kombinasjonen av at arbeidsgiver tilbyr mindre gratis alkohol enn før på julebordet og at det alkoholfrie tilbudet bare blir bedre, vil gjøre det enklere og mer sosialt akseptert å takke nei til alkohol eller begrense alkoholinntaket i julebordsesongen.

Mer måtehold i arbeidslivet

Krohn Devold føyer til at norske arbeidsgivere også har blitt mer måteholdne med alkoholserveringen generelt.

– Restaurantene er arena for hundrevis av julebord, men også veldig mange andre jobbtilstelninger gjennom året. I en undersøkelse vi gjennomførte i sommer oppga én av tre at arbeidsgiver har blitt mer måteholden med alkoholserveringen i jobbsammenheng, og halvparten sa at de gjerne velger alkoholfrie alternativer både i jobbsammenheng og på fritiden. Det er derfor veldig fint at våre medlemmer satser på alkoholfrie alternativ for de som ønsker det, og gjør det like enkelt å ikke drikke alkohol som det er å drikke alkohol, sier hun.

Fem tips for å unngå drikkepress på julebordet

  • Sørg for at det til enhver tid finnes alkoholfrie alternativer av samme kvalitet som de alkoholholdige. Sørg også for at de alkoholfrie alternativene er like tilgjengelige som de alkoholholdige.

  • Unngå spørsmål som «Hvorfor drikker ikke du?» dersom du legger merke til at en ansatt eller kollega ikke drikker. Å ikke drikke er et personlig valg, og det finnes mye annet det er mer spennende å snakke om.

  • Dersom du nyter alkohol bør du begrense mengden, og ta annenhver alkoholholdig drikke og vann.

  • Dersom du er arbeidsgiver bør du ha et bevisst forhold til hvor mange bonger du gir dine ansatte, og at du som leder har et ekstra ansvar for å gå foran som rollemodell. Det hjelper ikke med formaninger hvis sjefen selv drikker med begge hender.

Siste nytt

  1. NHO Reiseliv søker HMS-rådgiver

    Ønsker du å bidra til økt kunnskap om helse, miljø og sikkerhet og et trygt og godt arbeidsmiljø i norske reiselivsbedrifter?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: