Flere enn før pandemien feirer julen i Norge

Publisert

Bilde av et stort hvitt hotell, med skibakker, snø og blå himmel rundt.

Dr. Holms Hotel på Geilo er ett av mange høyfjellshotell som ser frem til å ta imot mange julegjester i år. Foto: Dr. Holms Hotel

En fersk undersøkelse viser at antall nordmenn som skal feire jul i Norge i år er betraktelig høyere enn før pandemien.

Kantar har på oppdrag for NHO Reiseliv spurt 1118 nordmenn om deres ferieplaner for julen. Nær 1 av 4 nordmenn reiser bort i julen, mens de aller fleste av oss skal feire høytiden hjemme. Av de som skal reise bort svarer 3 av 4 (75 prosent) at de skal feriere i Norge. Det er betraktelig høyere enn før pandemien (2019) da 67 prosent svarte det samme. Aldri før har NHO Reiseliv målt et så høyt antall nordmenn som skal på juleferie i Norge (første undersøkelse ble gjennomført i 2014). I år skal 2 av 10 på juleferie til et annet land i Europa, mens 5 prosent skal til et land utenfor Europa.

– Etter pandemien har vi sett et skifte med signifikant flere som velger å feriere i Norge – enn det vi har sett tidligere. I sommer var det rekordmange nordmenn som ferierte i eget land, og denne trenden fortsetter med en stor økning i nordmenn som skal på juleferie i Norge. I julen er det skiaktiviteter som gjelder, men opplevelser som hundekjøring og kanefart har også blitt veldig populært, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

Økning i bookinger sammenlignet med 2019

NHO Reiseliv-direktøren forteller at de fleste som reiser bort i julen skal besøke venner og familie, eller tilbringe juleferien på hytta. Men det er også mange som tilbringer hele eller deler av julen på hotell. Dr. Holms Hotel på Geilo er ett av mange høyfjellshotell som ser frem til å ta imot mange julegjester i år: 

– Vi har hatt en positiv utvikling med 90 prosent belegg i 2019, i fjor hadde vi ca. 50 prosent belegg, mens i år er vi fullbooket i julen og nyttårshelgen. 60 prosent av gjestene våre er nordmenn, mens 40 prosent kommer fra utlandet – de fleste fra Danmark, sier Sigmund Vika, administrerende direktør ved Dr. Holms. Han forteller at Geilo har mange opplevelser å by på i julen. Det er skiaktiviteter som gjelder for de aller fleste, men kanefart og hundekjøring er også populære aktiviteter.

Danskene er først i bakken  

På Beitostølen opplever de også en økning i antall bookinger sammenlignet med 2019:

– Bookingene er opp 10 prosent i forhold til 2019. Det store flertallet (8 av 10) av våre gjester er nordmenn – familier med barn og med besteforeldre, samt aktive par. For barnefamilier er alpinanlegget den mest populære aktiviteten, mens for aktive voksne er langrenn mest populært. Aktiviteter som hundespann, ridning, kanefart, airbord og bassenget er også populært, sier Atle Hovi, direktør ved Beitostølen Resort.

For mange utlendinger gjør kronekursen det ekstra gunstig å besøke Norge i julen. Hovi forteller at de fleste av de utenlandske gjestene som feirer jul på Beitostølen kommer fra Danmark:

– Danskene får «valuta for pengene». De kommer med 100 danske kroner og veksler inn i 140 norske kroner, en rabatt på 40 prosent. Veldig mange av danskene kommer tilbake år etter år. Det virker som de liker tradisjoner. Danskene er de som står opp tidligst og er først i bakken, og de er ute hele dagen på slalåm og langrenn, og andre aktiviteter, sier Hovi.

Atle Hovi, direktør ved Beitostølen Resort. Foto: Beitostølen Resort

Alpindestinasjonene melder om gode bookinger i julen og fantastiske skiforhold

NHO Reiseliv har også vært i kontakt med en rekke skidestinasjoner som kan melde om gode bookinger for julen:

– Bookingene for julen er bra med norske gjester, og utenlandsbookingen er bra utover vinteren, sier Marius Arnesen, Resort Manager på Norefjell. Norefjell har gjort flere oppgraderinger som kommer gjestene til gode denne sesongen:  

– Vi har 54 utleieleiligheter på Norefjellstua, i tillegg til oppgradert snøanlegg, grillhytte og musikk i bakken. Alt ligger til rette for gode opplevelser på Norefjell, sier Arnesen. Les mer her.

Se også:

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Oppdaterte tall om norsk reiseliv

Siste nytt

  1. Lanserer campingvettregler

    Campingsesongen er godt i gang. Å følge campingvettreglene gir en tryggere og hyggeligere campingferie.

  2. Her møter du oss på Arendalsuka

    NHO Reiseliv er på plass på debatter, på bryggekanten og i bybildet under Arendalsuka 2024. Du kan også følge debattene våre på nett. Her får du full oversikt over NHO Reiselivs arrangementer under Arendalsuka.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: