Larkollen Camping, Østfold. Familien Kjetil Andresen er gjester. Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv
En fersk undersøkelse viser at trenden etter pandemien fortsetter med et økende antall nordmenn som velger sommerferie i Norge. Andelen nordmenn som skal til utlandet er synkende.
Hvert år gjennomfører NHO Reiseliv en “sommergallup” som kartlegger nordmenns ferieplaner for sommeren. 8 av 10 nordmenn har planer om å dra på sommerferie i år. Andelen nordmenn som velger å feriere i Norge har økt etter pandemien fra 58 prosent (2019) til 65 prosent i år. Det er samme nivå som i fjor. Andelen som svarer at de kun skal feriere i Norge i sommer har økt fra 3 av 10 (2019) til 4 av 10 (2023). Undersøkelsen er gjennomført av Kantar TNS på vegne av NHO Reiseliv med 1013 respondenter.
— Vi gleder oss over disse tallene. Mange reiselivsbedrifter var flinke til å markedsføre seg mot nordmenn under pandemien, og har lykkes med å opparbeide seg et større kundesegment med både nordmenn og utenlandske gjester. Mange nordmenn har blitt glade i å feriere i Norge, og flere trender peker i retning av det det blir mer og mer populært med kortreiste opplevelser i Norge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
— I fjor var det rekordmange nordmenn som ferierte i eget land – til tross for at vi endelig hadde mulighet til å reise utenlands etter pandemien. I år har vi vært spente på om 2022-nivået vil holde seg - også med tanke på at folk har fått strammere økonomi, så det er svært gledelig å se at den gode trenden fortsetter, sier NHO Reiseliv-direktøren.
Færre enn før pandemien planlegger utenlandsferie
Det er en signifikant nedgang i andelen nordmenn som planlegger utenlandsferie i år sammenlignet med før pandemien (2019):
Andelen som skal feriere i et annet europeisk land har gått ned fra 68 prosent (2019) til 61 prosent (2023).
Andelen som skal på ferie i et land utenfor Europa har gått ned fra 9 til 4 prosent.
1 av 10 dropper den planlagte utenlandsferien fordi det blir for dyrt
Undersøkelsen viser at det store flertallet av nordmenn lar seg i liten grad påvirke av svak krone; nær 7 av 10 sier at den svake kronen ikke spiller noen rolle for sommerferieplanene i år. Samtidig svarer 15 prosent at de planlegger Norgesferie framfor utlandet på grunn av kronekursen, og 1 av 10 dropper den planlagte utenlandsferien fordi det blir for dyrt.
— Ferie står høyt hos nordmenn, så jeg tror mange heller kutter ned på materielle goder og prioriterer å bruke pengene sine på gode opplevelser. I år gir den svake kronen oss ekstra drahjelp fordi det blir rimeligere å feriere i Norge for utenlandske turister, og en god del nordmenn vil velge Norge fordi det blir for dyrt med utenlandsferie, sier Krohn Devold.
— Vi har god plass, ren luft, et behagelig klima om sommeren, fantastisk natur, gode opplevelser, kultur og god matkvalitet, og vi har blitt et rimeligere land å feriere i, så summa summarum er vi kanskje en bransje som kan komme positivt ut av denne urolige tiden vi er inne i, fortsetter Kristin Krohn Devold.
Troms og Finnmark står øverst på ønskelisten
I år er det en stor økning i andelen nordmenn som planlegger å besøke Østlandet sammenlignet med i fjor. Vestland blir også et mer og mer populært reisemål blant nordmenn, deretter følger Innlandet, Vestfold og Telemark. NHO Reiseliv har også spurt om hvilket fylke nordmenn ville valgt dersom de skulle reise på ferie til ett fylke i Norge; Troms og Finnmark troner øverst på listen, deretter kommer Nordland med Vestland og Agder på delt tredjeplass.
— Nordland har pleid å ligge øverst på listen, men i år er det Troms og Finnmark som troner øverst. Vi vet at mange besøkte Nordland under pandemien, så kanskje det har ført til at flere ønsker å reise enda lenger nord. Troms og Finnmark er midnattssolens rike med fantastisk natur, gjestfrihet og unike opplevelser. De som ikke har vært der enda bør absolutt legge sommerferien dit i år, avslutter Krohn Devold.