Svært god sommer for norske hoteller

Publisert

En bygning med flagg på utsiden i Alta. Foto.

Foto: Scandic Alta

Flere byer har vekst i antall hotellovernattinger i sommer. Bergen har høyest rombelegg i august, og veksten i Nord-Norge fortsetter.

Dette kommer frem i de foreløpige august-tallene fra Benchmarking Alliance som er publisert av Wiederstrøm Hotel Consulting. Ferske tall fra SSB viser også en økning i antall overnattinger sammenlignet med fjoråret og 2022 i juli måned 

– Samlet tegner disse tallene et bilde av en veldig god sommer for norske hoteller. I tillegg til godt etablerte destinasjoner som Lofoten og fjordene på Vestlandet, ser vi nå at flere steder markerer seg med svært gode besøkstall. Det er veldig positivt, og helt i tråd med næringens ønske om å utvikle reiselivet i hele Norge og hele året, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. 

Knallmåned i Bergen 

De foreløpige august-tallene fra Benchmarking Alliance viser at omtrent tre av fire hotellrom i utvalget var utleid i august. Utvalget består av 68 000 rom, hovedsakelig i de store byene.  

Rombelegget (andel av hotellrom som er utleid) økte med cirka tre prosent fra august i fjor. Bergen ligger an til å ende på over 90 prosent belegg, og er dermed byen med høyest rombelegg.  

Kristin Krohn Devold. Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv

Stavanger noterer også en svært god august, mye takket være ONS-konferansen. I tillegger fortsetter den gode utviklingen i Bodø. 

Stor oppgang i Nord-Norge 

Benchmarking Alliance-tallene gjelder kun for hoteller i de største byene, mens SSBs overnattingstall viser alle overnattinger. SSB-tallene viser at det ble registrert 3,5 millioner overnattinger på hotell i løpet av juli. Det er det høyeste tallet for hotellovernattinger som SSB har registrert i løpet av en enkelt måned. 

Det var økning i antall hotellovernattinger i nesten alle fylker, og økningen var spesielt stor i de tre nordligste fylkene. Aller størst økning opplevde Nordland, som hadde 20 prosent flere overnattinger i juli i år. 

Det er gledelig å se at det er vekst i nesten alle fylker. Og det er ekstra gøy å se hvor godt det går i Bodø. Byen er europeisk kulturhovedstad i 2024, og det bidrar nok til at mange får øynene opp for Bodø. Det er bygd fire nye hoteller i Bodø, og det veldig positivt at de allerede klarer å fylle opp rommene, sier Devold.  

Gode bookingtall for høsten – særlig i nord 

NHO Reiselivs ferske situasjonsanalyse viser at også høsten ser god ut for norske reiselivsbedrifter.  

7 av 10 medlemsbedrifter sier de har bedre eller uendret bookingnivå for høsten sammenlignet med samme periode i fjor.  

Spesielt gode er bookingtallene i Nordland og Troms, der 9 av 10 medlemsbedrifter melder om bedre eller uendret bookingnivå.  

For at veksten i norsk reiseliv skal være bærekraftig, er det viktig at vi sprer besøket, både til flere steder og gjennom hele året. Det blir spennende å se om den gode besøkstrenden fortsetter utover høsten, sier Devold.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En kvinne med briller og mørk dressjakke. Foto

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: