Nye juli-tall: Hotellene er tilbake!

Publisert

Bygninger ved vannet, biler parkert utenfor. Foto.

Thon Hotell Kristiansund. Foto: Booking

Nord-Norge topper hotellstatistikken i juli. Kristiansund-hotellene imponerer med 17 prosent høyere rombelegg enn i fjor.

Adm. dir. NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: Oda Hveem/Fete Typer

– Til tross for varierende sommervær har hotellene hatt en god sommer så langt. Dette kan delvis skyldes at det har blitt rimeligere å feriere i Norge, men også at næringen, og hotellene, har gjort en solid jobb med å utvikle og videreutvikle allerede eksisterende og nye tilbud. Vi ser en positiv vekst over hele landet. Det lover godt også for august, som er den store feriemåneden for sør-europeere, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. 

Norske hoteller solgte 3,8 prosent flere hotellrom i juli-måned sammenlignet med juli i fjor. Det viser ferske juli-tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert for NHO Reiseliv. 

Rombelegget i juli 2024 hadde en vekst på 4,2 prosent sammenlignet med juli 2023, og er tilbake på 2019-nivå. Utvalget, som består av 68 000 rom, rapporterer om totalt rombelegg på 67,8 prosent. Før pandemien, altså i juli 2019, var belegget på 67,6 prosent.  

Etter pandemien har reiselivsbransjen gjort et skikkelig comeback. Vi ser nå en betydelig økning i etterspørselen etter unike norske opplevelser, noe som lover godt for fremtiden til næringen, sier Devold.  

Flest solgte hotellrom i nord 

Det nordnorske markedet med Tromsø og Bodø i spissen, i tillegg til Kristiansund, Bergen og Trondheim har hatt størst vekst sammenlignet med juli i fjor.  

Kristiansund har solgt 18 prosent flere hotellrom i år sammenlignet med i fjor. Bodø har hatt en imponerende økning på 21,6 prosent, mens Trondheim, Tromsø og Bergen har hatt vekst på henholdsvis 10,50, 11 og 6,5 prosent. 

Beleggsprosenten i Bodø har økt med 8,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette kan skyldes nyetablering med blant annet Wood Hotel Bodø med 177 nye rom. I Trondheim har belegget økt med 5,60 prosent. Her har blant annet Quality Hotel Panorama, Trondheim åpnet med 327 rom. 

Oslo har hatt en mer moderat vekst på 2,5 prosent flere hotellrom solgt i juli sammenlignet med i fjor, og en vekst i rombelegg på 3,40 prosent.  

Dette er veldig gøy for Nord-Norge, og kanskje særlig for Bodø som virkelig er årets hotellvinner. Mye bra vær har sikkert hjulpet godt på, sier Devold. Det er imponerende tall for Bergen og Kristiansund også, som ikke har hatt like bra vær. Det er gøy å se at folk har fått øynene opp for Kristiansund med sin vakre kystlinje, rike kulturhistorie, unike attraksjoner som Atlanterhavsveien og klippfisktradisjonen.  

Det er også imponerende med vekst i Oslo, som har hatt mye dårlig vær i juli. Oslo har veldig mye å by på, og trekker mange besøkende. Haugesunds resultater er som forventet, da de ofte er påvirket av oljerelaterte aktiviteter. Alt i alt ser vi en positiv utvikling, avslutter Devold.  

Om statistikken:    

  • Tall fra Benchmarking Alliance som Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert for NHO Reiseliv.  
  • Det er norske hoteller med til sammen om lag 68 000 rom som er representert. Hovedvekten av disse ligger i byene, primært de store, og ved flyplasser.   

For informasjon om tallene ta kontakt med Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver i Wiederstrøm Hotel Consulting: 913 90 269

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrett av en smilende kvinne. Foto
  • Vilde Larsen Hellum
  • Senior kommunikasjonsrådgiver

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: