Nordmenn står for to av tre overnattinger på norske hoteller. Regjeringens forslag vil derfor først og fremst være en ny skatt på nordmenns ferie. Illustrasjonsbilde fra Fredrikstad. Foto: Thomas Andersen - Visit Fredrikstad & Hvaler
Turistskatten som regjeringen i dag foreslår, vil gjøre det dyrere å feriere i Norge – også for nordmenn. Forslaget løser ikke de reelle utfordringene, og er stikk i strid med det næringen selv har bedt om, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.
Nordmenn står for to av tre overnattinger på norske hoteller, så regjeringens forslag vil først og fremst være en ny skatt på nordmenns ferie. Samtidig løser ikke en slik skatt de utfordringene som økningen i turister skaper enkelte steder i Norge, og det er stikk i strid med næringens ønsker.
– Dette kan bety en millionregning for mange hoteller. Vi er sjokkert over det høye nivået regjeringen legger opp til her. Regjeringen sender en ny skattebombe til både gjester og næringen, sier Krohn Devold.
Løser ikke utfordringene
God besøksforvaltning handler om å skape steder der det er godt å bo og godt å besøke.
– Utfordringene skapes av for mange cruisepassasjerer på en gang, bobiler og turistbusser som skaper trengsel og mangel på toaletter på steder med mange besøkende. Dette kunne vært løst gjennom målrettede tiltak, for eksempel en ilandstigningsavgift for cruise, strengere regler for bobilparkering langs veien, økte parkeringsavgifter og toaletter med brukerbetaling, sier Krohn Devold.
Regjeringens forslag løser ikke problemene, men rammer først og fremst hotellene som allerede bidrar betydelig til fellesskapet gjennom skatter, avgifter og arbeidsplasser. En samlet reiselivsnæring har derfor vært tydelige på at en ny skatt på hotell må unngås. Når regjeringen likevel velger å foreslå en slik skatt, er det stikk i strid med alle faglige råd.
Svært distriktsfiendtlig
45 prosent av norske hotellsenger står tomme når vi ser året under ett, og hotellene har svært lave driftsmarginer. Dette gjelder spesielt mange små distriktshoteller, som nå rammes hardt. For mange hoteller kommer denne skatten på toppen av eiendomsskatt og økt formueskatt.
– Regjeringen lanserte for kort tid siden en eksportsatsing der det uttalte målet er å fylle mer av den ledige hotellkapasiteten, slik at vi kan utvikle flere helårsdestinasjoner og -arbeidsplasser. Dette skatteforslaget ødelegger den muligheten. Jeg er veldig overrasket over at en regjering der Senterpartiet inngår, ikke ser det, sier Krohn Devold.
Frykter at avgiften går inn i det kommunale sluket
Selv om regjeringen sier avgiften skal øremerkes til turistformål, og at kommunene selv kan velge om de vil innføre den nye skatten, frykter NHO Reiseliv at en presset kommuneøkonomi vil føre til at mange kommuner faller for fristelsen.
– Regjeringen er ikke tydelige nok på hva pengene skal og kan brukes til. Jeg har sett kommunepolitikere som har støttet en ny turistskatt fordi de trenger penger til å nedbetale gjeld, finansiere kollektivtrafikken, eller har lyst til å bygge et nytt vikingesenter. Faren er stor for at kommunene bare ser på dette som en ny inntektskilde – som skal dekke alt fra eldreomsorg til skoler, sier Krohn Devold.
Den danske regjeringen avslo nylig Københavns ønske om å innføre turistskatt.
– Dette ble begrunnet med at skatten er usosial, vil gjøre det dyrere for dansker å dra på ferie, og er skadelig for Danmarks posisjon som turistnasjon. Akkurat sånn er det i Norge også, sier hun.
Signaler fra regjeringen om en ny hotellskatt gjør reiselivet svært bekymret. – Mer skatt kan ikke være regjeringens løsning på alle problemer. En hotellskatt vil svekke eksportsatsingen på reiselivet.