Sterke reaksjoner på regjeringens turistskatt-forslag

Publisert

Mann i radiostudio.

Foto: Skjermdump NRK

Reiselivsnæringen reagerer sterkt på regjeringens forslag om turistskatt. – Et råttent kinderegg, sier Ole Michael Bjørndal.

Tirsdag 19. november la regjeringen frem forslag til en ny lov som gir norske kommuner mulighet til å ta inn turistskatt fra alle som overnatter på kommersielle overnattingssteder som hoteller, vandrerhjem, campingplasser, bobilparker og gjestehavner. Også overnattinger bestilt via plattformer som Airbnb og Finn.no får denne avgiften.

Kommunene kan ifølge forslaget kreve inn en avgift på inntil fem prosent av overnattingsprisen. Potensielt vil dette kunne gi inntil 1,5 milliarder kroner i turistskatt, ifølge Nærings- og fiskeridepartementets egne beregninger.

– Vi er sjokkert over nivået regjeringen legger seg på, og svært skuffet over innretningen på forslaget, sier direktør næringspolitikk i NHO Reiseliv Ole Michael Bjørndal.

- Folk er sinte og fortvilte. Det var ikke dette næringen hadde håpet på, understreker Bjørndal. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

Sinte og fortvilte over regjeringens forslag

Turistskatten preget nyhetsbildet etter at den ble presentert tirsdag. Ole Michael Bjørndal ble intervjuet av en rekke medier, og møtte også næringsminister Cecilie Myrseth til debatt i Dagsnytt 18 på NRK. Han er tydelig på at forslaget skaper reaksjoner.

– Etter at forslaget ble presentert, har jeg snakket med medlemsbedrifter fra hele Norge, fra campingplasser på Vestlandet til rorbuer i Nord-Norge og familieeide hotell i Telemark. Folk er sinte og fortvilte. Det var ikke dette næringen hadde håpet på, sier Bjørndal.

– Et råttent kinderegg til næringen

Han beskriver forslaget som "et råttent kinderegg til næringen".

– For det første gjør regjeringen ferien dyrere, både for nordmenn og utlendinger. Vi vet at nordmenn står for 2 av 3 hotellovernattinger, så dette er først og fremst en skatt som rammer nordmenn som skal på ferie, på yrkesreise eller besøke familie i andre deler av landet, sier Bjørndal.

– For det andre gir dette dårligere konkurransevilkår for hotellene, noe som gir færre arbeidsplasser og mindre verdiskaping. Vi vet at 45 prosent av alle norske hotellrom står tomme, og med en ekstra skatt på hotell, vil det bli vanskeligere å utvide sesongene, noe som er et uttalt mål fra regjeringen, fortsetter han

– For det tredje løser dette ikke de reelle utfordringene, som er store mengder cruisepassasjerer på samme tid, bobiler som parkerer over alt og turistbusser som kommer til trange veier og bysentrum. Dette er gjestene som legger igjen minst penger i lokalsamfunnet, og som skaper mest frustrasjon. Det er ikke rettferdig at de får fortsette å være gratispassasjerer, sier Bjørndal.

Den foreslåtte turistskatten engasjerte mange. Foto: NHO Reiseliv

Mange er imot turistskatt

Det er ikke bare reiselivsnæringen som er negative. Både Høyre og Frp gikk tirsdag ut og kritiserte forslaget.

– Vi er ikke imot turistskatt, men regjeringens forslag tar ikke tak i det turistskatten skulle løse. Om det er noen i reiselivet som betaler skatter og avgifter, så er det nettopp hotellene. Utfordringen er overturisme, noe forslaget gjør lite med. Jeg synes særlig det er passivt at ikke forslaget inkluderer cruise, sier Sveinung Stensland (H) og karakteriserer forslaget som «halvferdig».

– Dette er ikke noe vi vil være med å innføre, sier han.

Også stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet vender tommelen ned.

– Frp er veldig skeptisk til dette forslaget. Om man først skal innføre en turistskatt, så må den i det minste være målrettet mot der utfordringene ligger. Utfordringen ligger ikke i at folk overnatter på hotell, men at man har en overturisme blant turister som kommer med bobil eller cruise og som legger igjen lite penger hos lokalsamfunnene samtidig som de benytter seg av fellesskapets ressurser, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

Høringsfrist 3. januar

I løpet av tirsdagen var det mer enn 160 nyhetssaker om turistskatt-forslaget. NHO Reiseliv er sitert i over halvparten av disse.

– Dette er en sak vi har jobbet med lenge, og vi var godt forberedt da forslaget ble kjent. Vi var kjapt ute med pressemelding og kommentarer, og jeg er godt fornøyd med mediedekningen. Jeg tror ingen er i tvil om hva NHO Reiseliv mener om turistskatt, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad.

Hun forteller at jobben vil fortsette med fullt trøkk.

– Vi vil jobbe mot opposisjonen på Stortinget med mål om å få stoppet eller endret forslaget. Vi kommer også til å gå ut i media i hele landet for å belyse konsekvensene av dette forslaget. Her er det viktig at også medlemsbedriftene er på ballen, sier hun.

Lovforslaget er nå ute på høring med høringsfrist fredag 3. januar.

– Vi kommer til å bruke god tid på vårt høringssvar. Jeg vil oppfordre alle som er berørt eller har meninger om dette, til å sende høringssvar. Jo flere stemmer, jo tydeligere blir beskjeden fra reiselivsnæringen, sier hun.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: