Forslag til forskrift om kredittmarkedsføring

Brevet ble sendt til Justis- og beredskapsdepartementet den 23.03.17 og inneholder følgende:

Høring- Forslag til forskrift om kredittmarkedsføring

NHO Reiseliv viser til departementets brev sendt 3. mars 2017 angående forslag til forskrift om kredittmarkedsføring, med høringsfrist 23. mars. Vi merker oss den svært korte høringsfristen. Overordnet viser vi til NHOs høringssvar, men ønsker å påpeke konsekvensene for reiselivsnæringen, herav hotellene, i et eget innspill. Det har og konsekvenser for flyselskapene, som NHO Luftfart vil fremme i sitt høringssvar.

Departementet foreslår blant annet at Markedsføring av kreditt skal ikke tilby: a) gaver, fordeler i kundelojalitetsprogram, deltagelse i en eller flere konkurranser, spill. Slik vi leser dette innebærer forslaget at det ikke vil være lov å markedsføre kredittkort som tilbyr en form for bonusordning. Eksempelvis at betaler en med kredittkort så opptjenes et visst antall bonuspoeng som kan brukes på utvalgte hotell. Flere av hotellkjedene tilbyr slike lojalitetsprogram, hvor en kan opptjene bonuspoeng til en bestemt kjede ved bruk av kredittkort. Disse vil da være ulovlig hvis foreslått forskrift blir vedtatt.

NHO Reiseliv stiller spørsmålstegn ved proporsjonaliteten mellom formålet med reguleringen, og hva som faktisk foreslås at reguleres. I høringen redegjøres det for en voksende gjeldsbelastning i privat hushold, og et særlig omfang av kostbar forbrukskreditt. Målet for myndighetene må være å finne tiltak som kan forebygge uansvarlig låneopptak, men vi har vanskelig for å se at inntjening av bonuspoeng på hotell ved bruk av kredittkort er et slikt tiltak. Vi opplever dette som et forslag som kan beskrives med uttrykket å skyte spurv med kanoner.

Det er også et spørsmål om forslaget vil være i strid med EØS-regelverket, noe som vi er kjent med at andre aktører ser nærmere på, og vil spille inn i sitt høringssvar.

På bakgrunn av argumentasjonen over mener NHO Reiseliv at forslaget om å forby markedsføringen av kredittkort som tilbyr kundelojalitetsprogram tas ut av forskriften, og eventuelt utredes nærmere.

 

Vennlig hilsen
NHO Reiseliv

 

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: