Kongekrabbefiske forenkles ytterligere

Publisert

Mennesker i båt, fisker kongekrabbe

Kongekrabbefiske ved Kirkenes Snowhotel i Finnmark. Foto: Kirkenes Snowhotel/Irjan Bertelsen.

Regjeringen legger til rette for krabbefiskesafari øst for Nordkapp ved å utvide kvoten for kongekrabbefiske og å forenkle søknadsprosessene. – Det er positivt for Finnmark som turistfylke, sier NHO Reiseliv-direktøren

Fra 1. juli 2017 innførte regjeringen nye retningslinjer som innebar blant annet at de bedriftene som driver med fiske av kongekrabber, tildeles årlige tillatelser og en forenklet loggføring under fisket. Hver bedrift kan fiske opptil 500 kongekrabber per måned, avhengig av antall turister om bord. Tidligere måtte man rapportere etter 120 fiskede krabber.

 Regjeringen har satt av 16 tonn til turistfiske av kongekrabbe i 2017.

Disse reglene forenkles nå ytterligere, skriver Fiskeridirektoratet på sine sider. I fjor ble retningslinjene endret slik at det ikke lenger var nødvendig å søke hver måned. Nå blir retningslinjene gjort mer generelle ved at de ikke er koblet mot et bestemt år. 

– Det er flott at regjeringen legger til rette for denne unike opplevelsen med kongekrabbefiske. I kombinasjon med nordlys, hundespann og andre flotte naturopplevelser er dette et fantastisk reiselivsprodukt som kan trekke mange turister til regionen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Økt kvote gir økt forutsigbarhet

Kirkenes Snowhotel har drevet med kongekrabbefiske i Finnmark siden 2009.

– Den nye kvoten gir oss forutsigbarhet. Nå kan vi så og si garantere at alle turistene som kommer kan være med på krabbefiske. Tidligere kunne vi risikere å ha brukt opp kvoten slik at ikke alle turistene fikk delta på opplevelsen, sier daglig leder Kåre Tannvik.

En krabbe verdt 3000 kroner

Økt kvote vil kunne øke verdiskapingen til de opplevelesbedriftene som tilbyr kongekrabbefiske.

– En krabbe er verdt om lag 3000 kroner, og en større kvote gjør at vi kan øke denne verdiskapingen ytterligere. Kåre Tannvik ved Kirkenes Snowhotel

Kirknes Snowhotel har syv årsverk som arbeider med krabbefiske. Til tross for at høysesongen er mellom 1. desember og 1. mars, tilbyr de krabbefiske 360 dager i året.

Vil ha flere kongekrabbeturister

Når det nye regelverket trår i kraft, håper fiskeriminister Per Sandberg at enda flere vil få øynene opp for Finnmark som turistfylke:

– Finnmark har helt unike naturopplevelser å by på. Kongekrabbesafari er en fantastisk opplevelse som regjeringen vil legge til rette for, sier Sandberg på Fiskeridepartementets nettsider.

Se også: 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: