Havfisketurisme: et verktøy for bosetting langs kysten

Publisert

Fem personer oppstilt og ser i kamera

Ole Michael Bjørndal og Mona Saab fra NHO Reiseliv, Statssekretær Kristina Hansen (Ap), Sigrid Ina Simonsen og Gunnar Nilssen fra NHO Arktis. Foto: NHO Reiseliv

I februar satt Fiskeridirektoratet i gang en arbeidsgruppe som skulle se nærmere på turistfiske, på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet. Nå har arbeidsgruppen levert sin 46-siders rapport.

– Havfisketurisme skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn og gir ringvirkninger som skoler, barnehager og arbeidsplasser. Næringen er altfor viktig til at den kan forbys, sa president i NHO Reiseliv Mona Saab i juli.

Mandag 9. september møtte representanter fra NHO Reiseliv og NHO Arktis, fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) og statssekretær Kristina Hansen (Ap) for å diskutere rapporten.

President i NHO Reiseliv Mona Jacobsen Saab. Foto: Big Fish Adventure

Saab som er daglig leder i Big Fish Adventure, som tilbyr turistfiske, er glad for at myndighetene tar tak i problemstillinger som næringen har etterspurt lenge, som sertifisering av anlegg og å fjerne frivillig registrering. Hun understreker likevel at det er viktig med et balansert fokus. 

– Rapporten fokuserer i hovedsak på hvordan man skal regulere turistfiske. Som i mange bransjer så er det både gode og dårlige aktører, men de aller fleste følger reglene og gjør ting riktig. Rapporten sier lite om de som opererer utenfor næringen. Totalt sett så er det ikke turistfiske som tømmer havet.

Saab fremhever også næringens positive bidrag til kystsamfunnene: – Vi fremstilles som en trussel, men vi er faktisk et verktøy for å opprettholde bosettingen. Sikkerhets- og beredskapsmessig er vi avhengig av å ha folk boende langs kysten.

Lite uttak med store ringvirkninger

Arbeidsgruppen foreslår flere tiltak. De vil innføre et obligatorisk fiskekort for personer som ikke bor i Norge. I tillegg anbefaler de å redusere hvor mye fisk man kan ta med seg ut av landet fra 18 til 10 kg per person, og begrense dette til én gang i året. Videre foreslår de å innføre en årsavgift for å være registrert som turistfiskevirksomhet hos Fiskeridirektoratet.

Les hele rapporten

– Jeg er bekymret for at en reduksjon i utførselskvoten til 10 kilo vil påvirke turistene negativt. De reiser langt og bruker mye penger, og en del av opplevelsen er å kunne ta med seg fisk hjem. I den store sammenhengen er 18 kilo et lite uttak i det totale fanget kvantum, men dette uttaket har store ringvirkninger. Det bidrar til verdiskaping, aktivitet, arbeidsplasser og opprettholdelse av bosetting langs hele norskekysten, sier Saab.

For å prioritere kontroll med turistfiske, foreslår de å gi nok ressurser til dette. De vil også gi større sanksjonsmuligheter for de som bryter reglene, som å beslaglegge fangst og utstyr, frata retten til å fiske i Norge og utføre fisk fra landet, samt gi bøter ved gjentatte eller grove brudd.

Nå står en gjennomgang av rapporten for tur for Fiskeridirektoratet, før forslagene skal ut på høring.

Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge

Havfisketurismen bidrar til verdiskaping, aktivitet og arbeidsplasser langs hele norskekysten. Les høydepunktene og last ned rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En smilende kvinne med NHO REISELIVs logoen på jakka si. Foto.

Havfisketurisme

NHO Reiseliv jobber aktivt politisk for å fremme havfisketurisme og norske havfiskebedrifter.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: