Fiskeridirektoratets forslag innebærer en drastisk endring av rammebetingelsene for bedriftene som driver med havfisketurisme. NHO Reiseliv reagerer sterkt. Foto: Yngve Ask/VisitNorway.com
Fiskeridirektoratet foreslår å redusere utførselskvoten for havfisketurister fra 18 til 10 kilo, og endringen kan bli innført allerede fra 1. april i år. NHO Reiseliv reagerer sterkt.
– Forslaget innebærer en drastisk endring av rammebetingelsene for bedriftene som driver med havfisketurisme. Dette vil gi store negative konsekvenser for bedrifter og lokalsamfunn i hele landet, sier fagdirektør næringspolitikk i NHO Reiseliv Ole Michael Bjørndal.
Dette er forslaget
For å oppnå en bedre forvaltning av fiskeressursene som beskattes gjennom turistfiske, samt styrke grunnlaget for turistfiskenæringen over tid, foreslår Fiskeridirektoratet at følgende forvaltningstiltak innføres med virkning fra 1. april 2025:
‣ Utførselskvoten reduseres fra 18 til 10 kg fisk/fiskevarer to ganger pr. år, og innføring av en aldersgrense på 12 år for rett til utførselskvote.
‣ Innføring av et generelt innfrysingsforbud for personer som ikke er bosatt i Norge, med unntak for gjester ved registrert turistfiskevirksomhet – som vil kunne fryse inn et kvantum som samsvarer med utførselskvoten. Innfryst fisk skal være tydelig merket med eier og fiskeslag.
‣ Forbud mot innfrysing og utførsel av skjell og skalldyr.
‣ Rapporteringskravet innskjerpes, ved at det endres fra «løpende» til «daglig» rapportering av fangst.
‣ Det innføres krav til standardisert utførselsdokumentasjon, og i tilfeller hvor gjester bryter regelverket skal virksomhetene nekte utstedelse av utførselsdokumentasjon
Forslaget til forvaltning av turistfiske er nå ute på høring med frist 28. februar. Forslagene bygger på turistfiskerapporten fra arbeidsgruppen i Fiskeridirektoratet som i 2024 så nærmere på utfordringer ved dagens reguleringer innen turistfiske.
– Nok en gang får vi et forslag med store konsekvenser for næringen og svært kort høringsfrist. I tillegg legger regjeringen opp til at det kan bli en hasteinnføring av tiltakene – allerede fra 1. april i år. Bedriftene rekker ikke å snu seg og utvikle produktet sitt, og de står i fare for å få mange avbestillinger.
– Mesteparten av 2025-sesongen er allerede booket, og mange har booket mye av 2026-sesongen også. Vi har forståelse for at man ønsker å se på reglene, men å hasteinnføre disse lite treffsikre tiltakene er å bomme på mål, sier Bjørndal.
Han etterlyser nå mer fleksibilitet og involvering av bransjen i utformingen av reglene.
– Hvis det er greit å ta ut 10 kilo to ganger i året, bør det som et minimum åpnes for å ta ut 18 kilo én gang i året. Og myndighetene må lytte til det næringen foreslår, som for eksempel en innføring av en godkjenningsordning, sier Bjørndal.
– Løser ikke problemet
Bransjesjef Dagny Øren i NHO Reiseliv deler frustrasjonen over forslaget.
– Etter dialogen vi har hatt med Fiskeridirektoratet de siste ti årene, er jeg overrasket over at det er dette som kommer. Det er stikk i strid med tydelige meldinger som har kommet fra bransjen, sist fra våre medlemmer på havfiskeforum i november, der både Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet deltok, sier Øren.
Blant annet har bransjen vært tydelige på at de ønsker seg en godkjenningsordning. Dette kan bidra til å få bukt med useriøse aktører.
– En slik godkjenningsordning kunne virkelig utgjort en forskjell med tanke på å stoppe de som tilrettelegger for tjuvfiske og smugling ut av landet. Slik det er i dag, kan hvem som helst registrere seg som fisketurismebedrift. Det er skuffende at det ikke kommer forslag om en slik godkjenningsordning, sier Øren.
I høringsnotatet skriver Fiskeridirektoratet at de i denne omgang bare foreslår tiltak som kan innføres raskt, og at de vil komme tilbake med en ny høring med forslag om innføring av ytterligere tiltak for turistfiske i løpet av 2025.
– Det hadde vært ryddigere å få presentert alle tiltakene samlet. Ting henger jo sammen, sier Øren.
Stor verdiskaping
Mona Jacobsen Saab, president i NHO Reiseliv og daglig leder i Big Fish Adventure på Sørøya, er bekymret for konsekvensene av å redusere kvoten.
– Jeg er bekymret for at en reduksjon i utførselskvoten til 10 kilo vil føre til mange velger andre reisemål. Turistene reiser langt og bruker mye penger, og en del av opplevelsen er å kunne ta med seg fisk hjem. I den store sammenhengen er 18 kilo et lite uttak, men dette uttaket har store ringvirkninger. Det bidrar til verdiskaping, aktivitet, arbeidsplasser og bosetting langs hele norskekysten, sier Saab.
Hun beskriver det som symbolpolitikk.
– Reduksjon av kvoten vil ikke ha noen reell påvirkning, verken på hvor mye som tas opp eller hvor mye som smugles ut av landet.
Rapporten viser at det var 1550 årsverk knyttet til havfisketurisme i Norge i 2019. 800 av årsverkene knytter seg til direkte sysselsettingseffekter i havfisketurismebedriftene. Det estimeres at ringvirkningene fra næringen gir en verdiskaping på mer enn 1,4 milliarder kroner.
Målt i forhold til ressursuttaket anslås sysselsettingseffektene fra havfisketurisme å være over 30 ganger så høye som i næringsfiske, og verdiskapningseffektene er over 20 ganger så høye. Næringsfiske gir 5,23 årsverk per 1000 tonn fisk som tas opp, mens havfisketurisme gir 178 årsverk.
– Jeg er bekymret for at vi tømmer kysten for folk. Havfisketurismen et verktøy for å holde liv i små kystsamfunn nå som de tradisjonelle fiskerier opplever en vanskelig periode. Lys i husan og bosetning i hele Norge, og særlig i nord, er spesielt viktig i den geopolitiske situasjonen vi nå opplever, sier Saab.
I februar satt Fiskeridirektoratet i gang en arbeidsgruppe som skulle se nærmere på turistfiske, på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet. Nå har arbeidsgruppen levert sin 46-siders rapport.