«Det siste reiselivsnæringen trenger, er at tidligere statsminister reiser rundt og skremmer folk», sier Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Pedersen (AP). Hun viser til Høyre-leder Erna Solberg sitt utspill i Aftenposten der hun besøker Norefjell Ski & Spa, for å høre hvordan de nye innleiereglene vil slå ut for reiselivsnæringen.
Statsråden sier at det ikke er riktig, som Erna Solberg hevder, at det er et innleieforbud for reiselivsnæringen. Det vil fortsatt være mulig å “arbeide som innleid ved vikariater og etter avtale i tariffbundne bedrifter”. Men Mjøs Persen mangler kunnskap om næringen. Det store flertallet reiselivsbedrifter er ikke tariffbundne bedrifter (bare omlag 6 prosent er bundet av tariffavtale). Den lave dekning må sees i sammenheng med organisasjonsgraden, og at mange av arbeidstakerne er unge som kun er tilknyttet bransjen i kortere perioder. Det er de ansatte som må organisere seg og kreve tariffavtale, bedriften kan ikke skaffe seg tariffavtale på egenhånd. Om bedriften ikke har tariffavtale er bedriftens innleiemuligheter ved kortvarige behov, som for eksempel et stort bryllup, umulig. Hva er arbeidsministerens råd til disse bedriftene? Hva konkret mener hun de skal gjøre?
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er heller ikke imponert over Høyre-lederens utspill. Hun hevder Erna Solberg “konstruerer et problem som ikke eksisterer når hun viser til innleie av arbeidskraft i reiselivsbransjen”. Men problemet er helt reelt. For mange reiselivsbedrifter er innleie et nødvendig supplement ved sesongvariasjoner, og større arrangement som konferanser og bryllup. Mange hoteller og restauranter har perioder hvor behovet for arbeidskraft er stort, mens det i andre perioder er roligere. For å tilpasse svingningene må de raskt kunne oppbemanne, men det kan være vanskelig å rekruttere ansatte for en kort periode. Derfor er flere avhengige av å kunne leie inn fra et bemanningsbyrå.
Ifølge NHO Reiselivs medlemsundersøkelse fra 2022 svarer 42 prosent av reiselivsbedriftene at adgangen til innleie er viktig for å sikre en bærekraftig økonomisk drift. 36 prosent har hatt behov for innleie fra bemanningsbyrå tidligere. Undersøkelsen bekrefter at endringene vil kunne få svært uheldige konsekvenser for driften: 1 av 5 sier det vil hindre bedriften i å tilby større arrangement, 1 av 4 vil få redusert kapasitet til å ta imot gjester, 1 av 5 vil få redusert lønnsomhet. For å si det på en annen måte: innleid arbeidskraft er med på å sikre lønnsomheten og dermed trygge de faste arbeidsplassene. Formålet bak innstramningen i reglene, om å få flere faste ansettelser, vil uansett ikke slå til i reiselivet. Alternativet til innleie er ikke flere faste ansettelser, men kortvarige midlertidige ansettelser.
De nye reglene svekker tilgang på nødvendig personell i et presset arbeidsmarked med mangel på arbeidskraft mange steder. Særlig skadelidende er små og mellomstore reiselivsbedrifter i distriktene. Det siste reiselivsnæringen trenger er lovendringer som gjør det enda vanskeligere for dem å få tak i nok ansatte.