NHO Reiseliv dypt skuffet over lønnsstøtteordningen

Publisert

Dypt Skuffet: Jeg er redd hverken små eller store bedrifter vil kunne benytte seg av ordningen. Dette kan vi ikke akseptere, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto: Håkon Eltvik.

Regjeringen har lagt frem en lønnsstøtteordning som krever at bedriftene må beholde alle ansatte dersom de skal få støtte. — Jeg er dypt skuffet over at regjeringen ikke gir reiselivet en løsning som kan brukes, sier NHO Reiseliv-direktøren.

— Ordningen krever at en restaurant som er stengt må ha 100 prosent av de ansatte på jobb for å få støtte. Ellers får de ingen ting. Det hindrer at de bedriftene som fortsatt kunne hatt noen få nøkkelpersonell på jobb, nå tvinges til å permittere disse også. De færreste bedrifter kan ha 100 prosent av sine ansatte på jobb uten en eneste gjest. Jeg er redd hverken små eller store bedrifter vil kunne benytte seg av ordningen. Dette kan vi ikke akseptere, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Partene i arbeidslivet har denne uken sittet i forhandlinger med regjeringen om en lenge etterlyst lønnsstøtteordning til kriserammede bedrifter. Ordningen ble lagt frem på en pressekonferanse fredag kveld.

— Hvis regjeringen virkelig vil at de ansatte skal holdes i jobb så må man ikke sette et så lavt makstak for støtte, man må tillatte at man tar inn alle de som allerede har blitt permittert, støttebeløpet må være såpass høyt at det monner for de bedriftene som står på vippen og vurderer permitteringer og så må de droppe “alle eller ingen”-regelen, fortsetter Krohn Devold. 

Les mer: Slik ser skissen ut av den midlertidige lønnsstøtteordningen 

— Aldri vært så fortvilte og misfornøyde som nå 

— Ordningen har svært begrenset verdi og er ikke forankret i den virkeligheten bransjen lever i. Tilbakemeldingene fra våre medlemmer i kveld er at de aldri har vært så fortvilte og misfornøyde med myndighetene som de er nå. Konsekvensene av ny runde med massepermitteringer vil være katastrofale, både for bedrifter og ansatte, fortsetter Krohn Devold.  

Regjeringen endrer på kompensasjonsordningen: skiller november og desember  

— Vi er imidlertid svært lettet over at regjeringen endrer på beregningsgrunnlaget og skiller november og desember slik at bedriftene får kompensasjon for et nedstengt desember. Men totalen gjør allikevel at mange står nesten uten hjelp i krisen. Fortsatt faller mange ut av kompensasjonsordningen; de store på grunn av konserntaket, andre fordi de har overskudd gjennom året, fortsetter Krohn Devold.  

— Regjeringens budskap til næringslivet er at de iverksetter “kraftfulle tiltak” som skal berge bedrifter og hindre permitteringer, men isteden sender de regningen til de ansatte og bedriftene. Det er uforståelig og utrolig skuffende at de ikke leverer på sitt løfte om å hindre massepermitteringer før jul, avslutter Kristin.  

Gode bookingtall for vinteren – men mange frykter turistskatt

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse desember 2024

Siste nytt

  1. NHO Reiseliv søker HMS-rådgiver

    Ønsker du å bidra til økt kunnskap om helse, miljø og sikkerhet og et trygt og godt arbeidsmiljø i norske reiselivsbedrifter?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: