Lang ventetid for utenlandske arbeidstakere forsinker tilgang på arbeidskraft
Publisert
LANG VENTETID: Arbeidere fra EØS må vente inntil 5 måneder på å få sin søknad om opphold behandlet.
En rekke næringer, inkludert reiselivet, mangler arbeidskraft og har et stort behov for arbeidstakere fra utlandet. Men arbeidere fra EØS må vente inntil 5 måneder på å få sin søknad om opphold behandlet.
– Skulle en reiselivsbedrift være så heldig å få tak i en utenlandsk arbeidstaker fra EØS i disse dager, er det allikevel ikke sikkert at de kan starte i jobben når det trengs; Inntil 4-5 måneder må man vente for å få avtale hos politiet. Det er svært uheldig i en situasjon der reiselivet har et akutt behov for flere folk, sier Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.
NHO Reiseliv har mottatt en rekke henvendelser fra medlemsbedrifter som fortviler. Tidligere i høst var det i tillegg et liknende problem hos Skatteetaten som deler ut D-nummer. Dette medfører også poblemer for andre bransjer, som bygg- og anlegg. Hør mer om dette i Nyhetsmorgen på nrk.no.
Grunnen til den lange ventetiden er at søknadene behandles ved personlig oppmøte. Det er begrenset med bemanning blant annet på grunn av pandemisituasjonen. Ventetiden for å få personlig oppmøte er nå på minimum 4 uker.
De ansatte har lov til å jobbe inntil 3 måneder uten oppholdstillatelse/registreringsbevis, men de får ikke lønn før de har norsk bankkonto (som svært mange arbeidsgivere har som sitt prinsipp av seriøsitetsgrunner). Norsk bankkonto får man ikke før man har oppholdstillatelse.
– Det blir en ond sirkel. Det gjør det umulig å jobbe, selv om det er tillatt mens man venter på søknadsbehandling. Nå må politiet få fortgang i dette slik at reiselivsbedriftene får sårt tiltrengt arbeidskraft på plass, fortsetter Aastad.
Med fokus på ansvarlighet, lokale kulturer og kvalitet reiser vi mindre, men opplever mer. Vi reiser med hjertet og tar ansvar for både mennesker og natur.