– Oslo er dødt med dagens situasjon, og det er nå ingen grunn til oppholde seg i byen. Slik har det vært i et halvt år. Å kun tillate takeaway-servering er et for strengt tiltak som ikke står i forhold til dagens smittesituasjon. Kompensasjonsordningen treffer ikke alle bedrifter, og de som mottar støtte får kun dekket rundt 10 til 15 prosent av utgifter. Det eneste som kan redde bedrifter og arbeidsplasser er en gjenåpning, sier Kristin Krohn Devold.
Øker forventninger om forlenging av tiltak
Reiselivsdirektøren sier at mangelen på åpning i serveringsbransjen trolig betyr at den ukontrollerte festingen i parker, uteområder og i hjemmet vil fortsette. I tillegg betyr det at restaurantenes økonomi presses ytterligere. Færre vil klare å overleve, sier Kristin Krohn Devold.
– Dette øker forventningene fra reiseliv- og serveringsbransjen om at regjeringen og Stortinget i behandlingen av Revidert Nasjonalbudsjett forlenger alle tiltakene til minst 1. oktober. Det tar tid fra åpning til normal omsetning, sier hun.
Ny vurdering om serveringssteder får åpne igjen 20. mai
Byrådet vil gjøre en vurdering 20. mai om serveringsstedene i Oslo skal få åpne igjen. Byrådet presiserte at Oslo vil følge de nasjonale reglene, og ha skjenking frem til kl. 2200. Gitt smittesituasjonen, har NHO Reiseliv en klar forventning om at bedriftene får åpne fra senest fredag 21. mai, og dermed kunne hente verdifull omsetning som vanligvis foregår i helgen, avslutter reiselivsdirektøren.
NHO Reiselivs medlemsundersøkelse, gjennomført av 596 respondenter 8. - 13. april 2021, viser at:
- 75 prosent av servering- og utelivsbedrifter i Oslo har permittert mer enn tre-fjerdedeler av de ansatte
- 42 prosent av servering- og utelivsbedrifter i Oslo har allerede gjennomført oppsigelser
- 52 prosent av servering- og utelivsbedrifter i Oslo planlegger oppsigelser
- 65 prosent av servering- og utelivsbedrifter i Oslo mener det er en reell risiko for at de går konkurs.