NHO Reiseliv reagerer kraftig på momsøkning for reiselivet
Publisert
UTFORDRINGER: Steinar Halvorsen og Stina Halvorsen, som driver Sandland Brygge i Loppa kommune, er et godt eksempel på en liten reiselivsbedrift som kommer til å ha store likviditetsutfordringer de neste årene. Foto: Øystein Haara.
NHO Reiseliv reagerer kraftig på at den lave momssatsen på 6 prosent ikke videreføres, og ber den nye regjeringen sikre lavere moms for reiselivet i gjenreisingsperioden.
I oktober økes den såkalte reiselivsmomsen fra seks til 12 prosent, samme nivå som før pandemien. NHO Reiseliv har lenge bedt om at den midlertidige momsreduksjonen burde videreføres minst ut året, da store deler av reiselivet fortsatt rammes av pandemien:
− Det er viktig at kompenserende tiltak ikke avvikles for tidlig. Utsatt gjenåpning og fraværet av utenlandske turister gjør at store deler av reiselivet ikke er tilbake til normal drift. En lavere moms er viktig fordi det fører til et mindre skattetrykk i en periode der sårbare bedrifter fortsatt sliter med likviditeten, og trenger drahjelp til å komme tilbake til normalen, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
− Det er særlig små overnattingsbedrifter ute i distriktene, som er avhengig av utenlandske gjester, som vil rammes av en momsøkning. De har opparbeidet seg høy gjeld med høye renter på grunn av pandemien, og vil merke etterdønningene av pandemien i lang tid. Det er svært usikkert når vi får det utenlandske markedet tilbake. Det er beinhard konkurranse om kundene nå, så de kan ikke ta momsøkningen ut i økte priser, fortsetter Krohn Devold.
Utenlandske fisketurister utgjør 99,9 prosent
Sandland Brygge, som driver med havfisketurisme på Sandland i Loppa kommune, er et godt eksempel på en liten reiselivsbedrift som kommer til å ha store likviditetsutfordringer de neste årene. I 2019 omsatte bedriften for 5,3 millioner og hadde en beleggsprosent på 97 prosent. Så kom pandemien, og alle gjestene uteble:
− Pandemien stengte ute våre gjester som består av 99,9 prosent utenlandske fisketurister. Vi har tatt opp nesten 3 millioner i statsgarantert lån for å overleve pandemien, men med betingelsene for lånet vil vi ha likviditetsutfordringer i mange år fremover, sier Stina Halvorsen, daglig leder ved Sandland Brygge.
− 6 prosent moms i 2022 utgjør 163 000 kroner for oss. Det er penger som er med på å styrke vår bunnlinje og vår likviditet. For bedrifter som oss er ikke de økonomiske restriksjonene, som pandemien har satt oss i, over. De står vi nå foran. Den lave momssatsen bør holdes på 6 prosent de neste 3 årene som et minimum, fortsetter Halvorsen.
Forventer at den nye regjeringen anerkjenner behovet for videre støtte
− Vi forventer at den nye regjeringen vil anerkjenne at det vil ta tid før reiselivet er tilbake til normalen, og at kompenserende tiltak er nødvendig så lenge pandemien fortsatt påvirker næringen. Senterpartiet har programfestet at reiselivet bør få en varig lav moms på 8 prosent. Våre medlemmer har en forventning om at SP holder det de har lovet reiselivet, avslutter Krohn Devold.
Gode bookingtall for julen, men strekk i laget
Situasjonsanalyse for norsk reiseliv
Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse november 2024