NHO Reiseliv med varsku om serveringsbransjen

Publisert

Regnskap for 2020 viser at den støtten serveringsbransjen har fått via kompensasjonsordningen kun er en dråpe i havet satt opp mot det enorme omsetningstapet bransjen har lidd. Samtidig ligger Norge i europatoppen på serveringsmoms. En midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms vil hjelpe bransjen i gjenåpningsfasen.

NHO Reiseliv mener situasjonen til serveringsbedriftene er så alvorlig at de vil trenge ekstra hjelp i gjenåpningsfasen. Vi ber derfor om en midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms siste halvdel av 2021.

NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelsen gjennomført første uken i mars blant over 300 serveringsbedrifter viser at:  

  • av 10 melder om mer enn 50 prosent reduksjon i omsetning siste 4 uker 
  • 4 av 10 har permittert mer enn 75 prosent av staben sin 
  • 3 av 10 har planer for oppsigelser  
  • 4 av 10 frykter konkurs  
  • Halvparten mangler penger til å betale regningene sine  

Hvorfor trenger serveringsbransjen ekstra hjelp?  

  • Servering har blitt stengt og åpnet igjen hyppigst  
  • Avstandskrav, redusert skjenketid og full skjenkestopp har størst innvirkning på serveringsbedriftenes omsetning  
  • Servering har høyest andel lønnskostnader (40 prosent er lønnskostnader); det betyr svært høye kostnader hver gang de må permittere  
  • Servering har svært lav driftsmargin i utgangspunktet (2 prosent i 2018)  
  • Servering har falt utenfor omstillingsordningen til Innovasjon Norge 
  • Regnskap for 2020 viser at den støtten servering har fått via kompensasjonsordningen kun er en dråpe i havet satt opp mot det enorme omsetningstapet bransjen har lidd:  
    • Fra mars - desember 2020 hadde servering et omsetningstap på 10,4 milliarder. 
    • Faste uunngåelige utgifter: 2,1 milliard  
    • Kompensasjon: 1 milliard  

Gjenåpningstiltak for servering:  

  • I dag betaler vi 25 prosent moms om vi spiser i restauranten, men kun 15 prosent om vi tar med oss maten (take away).  
  • NHO Reiseliv foreslår en midlertidig ordning hvor restaurantene kan innberette 15 prosent også for servering i restauranten siste halvdel av 2021 
  • Dette er en ordning som vil treffe akkurat de bedriftene som trenger det mest. 
  • Det vil også gjøre det mer lønnsomt å ta tilbake servitører på jobb (istedenfor å kun satse på take away etter pandemien som er billigere for bedriften med kun 15 prosent moms).  
  • Et tiltak som blir brukt ellers i Europa; blant annet har Østerrike og Tyskland redusert serveringsmomsen fra 20 til 5 prosent i Østerrike og 19 til 7 prosent i Tyskland.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. NHO Reiseliv søker HMS-rådgiver

    Ønsker du å bidra til økt kunnskap om helse, miljø og sikkerhet og et trygt og godt arbeidsmiljø i norske reiselivsbedrifter?

Gode bookingtall for vinteren – men mange frykter turistskatt

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse desember 2024

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: