NHO Reiseliv med varsku om serveringsbransjen

Publisert

Regnskap for 2020 viser at den støtten serveringsbransjen har fått via kompensasjonsordningen kun er en dråpe i havet satt opp mot det enorme omsetningstapet bransjen har lidd. Samtidig ligger Norge i europatoppen på serveringsmoms. En midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms vil hjelpe bransjen i gjenåpningsfasen.

NHO Reiseliv mener situasjonen til serveringsbedriftene er så alvorlig at de vil trenge ekstra hjelp i gjenåpningsfasen. Vi ber derfor om en midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms siste halvdel av 2021.

NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelsen gjennomført første uken i mars blant over 300 serveringsbedrifter viser at:  

  • av 10 melder om mer enn 50 prosent reduksjon i omsetning siste 4 uker 
  • 4 av 10 har permittert mer enn 75 prosent av staben sin 
  • 3 av 10 har planer for oppsigelser  
  • 4 av 10 frykter konkurs  
  • Halvparten mangler penger til å betale regningene sine  

Hvorfor trenger serveringsbransjen ekstra hjelp?  

  • Servering har blitt stengt og åpnet igjen hyppigst  
  • Avstandskrav, redusert skjenketid og full skjenkestopp har størst innvirkning på serveringsbedriftenes omsetning  
  • Servering har høyest andel lønnskostnader (40 prosent er lønnskostnader); det betyr svært høye kostnader hver gang de må permittere  
  • Servering har svært lav driftsmargin i utgangspunktet (2 prosent i 2018)  
  • Servering har falt utenfor omstillingsordningen til Innovasjon Norge 
  • Regnskap for 2020 viser at den støtten servering har fått via kompensasjonsordningen kun er en dråpe i havet satt opp mot det enorme omsetningstapet bransjen har lidd:  
    • Fra mars - desember 2020 hadde servering et omsetningstap på 10,4 milliarder. 
    • Faste uunngåelige utgifter: 2,1 milliard  
    • Kompensasjon: 1 milliard  

Gjenåpningstiltak for servering:  

  • I dag betaler vi 25 prosent moms om vi spiser i restauranten, men kun 15 prosent om vi tar med oss maten (take away).  
  • NHO Reiseliv foreslår en midlertidig ordning hvor restaurantene kan innberette 15 prosent også for servering i restauranten siste halvdel av 2021 
  • Dette er en ordning som vil treffe akkurat de bedriftene som trenger det mest. 
  • Det vil også gjøre det mer lønnsomt å ta tilbake servitører på jobb (istedenfor å kun satse på take away etter pandemien som er billigere for bedriften med kun 15 prosent moms).  
  • Et tiltak som blir brukt ellers i Europa; blant annet har Østerrike og Tyskland redusert serveringsmomsen fra 20 til 5 prosent i Østerrike og 19 til 7 prosent i Tyskland.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Regjeringen gjør det dyrere å feriere i Norge

    Vi er sjokkert over det høye nivået regjeringen legger opp til. Turistskatten som regjeringen foreslår, sender en ny skattebombe til både næringen og nordmenn på norgesferie.

Gode bookingtall for julen, men strekk i laget

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse november 2024

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: