NHO Reiseliv og Fellesforbundet står sammen om lønnsstøtten og mener der det er riktig å ha de samme vilkårene i februar som i januar. Bilde, faksimile fra Klassekampen 18. januar 2022.
Regjeringen vil trappe ned lønnsstøtten i februar, slik at maksbeløpet per ansatt blir 35 000. NHO Reiseliv jobber mot forslaget og får støtte fra SV.
– Reiselivet er fremdeles svært preget av tiltak som enmetersregelen, arrangementsstørrelse og bordservering. Det er også slik at mange kunder sitter på gjerdet for om de vil bestille arrangement fremover, sier Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv.
Det var i lovforslaget om lønnsstøtten at regjeringen foreslo å utvide ordningen til februar, men med noen endringer.
Dette er endringene som regjeringen foreslår i lønnsstøtten for februar 2022:
Krav til omsetningsreduksjon foreslås hevet fra 20% i desember og januar til 30% i februar
Maks støttebeløp/ansatt foreslås senket fra 40 000 i desember og januar til 35 000 i februar
Maks støttebeløp/bedrift foreslås senket fra 47m/mnd i desember og januar til 40m i februar
Regjeringens forhandlingspartner, SV, er heldigvis enige med NHO Reiseliv i at en sik innstramming ikke er heldig og sier til klassekampen at de ønsker å videreføre nivået fra desember og januar i februar for å berge arbeidsplasser og hindre permitteringer.
Fellesforbundet: Riktig med samme vilkår i februar som januar
Også Fellesforbundet vil kjempe for å holde lønnsstøtten på dagens nivå.
– Restaurantbransjen åpner delvis opp igjen nå, men fremdeles med strenge restriksjoner. Da mener vi det er riktig å ha de samme vilkårene i februar som i januar, sa forbundssekretær Clas Haarek Delp til klassekampen 18. januar.
Regjeringen har valgt å utforme lovforslaget slik at kommunene i realiteten gis muligheten til å bruke inntektene fra overnattingsavgift på hva enn de måtte ønske, skriver advokatfirmaet Selmer i sin vurdering.