Partiene Venstre, SV og Rødt har valgt å lytte til reiselivet og holder momssatsen på 10 prosent i sine alternative budsjetter. Senterpartiet har ikke presentert sitt budsjett, men signalene er at partiet går imot momsøkning.
Fra før er det klart at KrF støtter momsøkningen. Det gjør også Arbeiderpartiet i sitt alternative budsjett, som omtales av VG Nett torsdag ettermiddag. Dermed er det ikke flertall for å reversere momsøkningen for reiselivet.
Skal forhandle
– Alt håp er ikke ute, men Venstre har en krevende jobb foran seg med å få på plass et godt budsjettforlik som sparer reiselivet for en stor og skadelig ekstraregning. Det meste er nå egentlig opp til Venstre. Partiet har mulighet til å bevise at de spiller på lag med små og mellomstore bedrifter, som reiselivet består av, og ikke gi seg i forhandlingene om momssatsen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Hun retter en stor takk til medlemsbedrifter landet over som har kjempet mot momsøkningen.
50 prosent momsøkning på to år
– Det er reiselivsbedriftene som har skoen på, og de har sammen med oss lagt ned stor innsats i å forklare fylkesbenkene hvordan økt moms rammer en sysselsettingsnæring som reiselivet. Faktum er at 50 prosent momsøkning på to år svekker reiselivsbedriftenes evne til å bevare og skape arbeidsplasser, noe Norge trenger mer enn noen gang. Mange politikere har valgt å lytte til advarslene fra reiselivet, men dessverre ikke mange nok, sier Krohn Devold.
Finanskomiteen skal etter planen levere sin innstilling om statsbudsjettet torsdag 30. november. Debatten i Stortinget er 4. desember.