– Med den økningen i formuesskatt, utbytteskatt og verdsettelse som regjeringen foreslår i dag, vil stadig flere reelt måtte vurdere om de skal selge hele eller deler av bedriften, tappe bedriftens kasse for å betale økte skatter, eller selge bedriften til nye eiere som bor utenfor Norge og dermed ikke må betale en slik skatt, sier Kristin Krohn Devold.
NHO Reiselivs medlemmer har i flere år vært fortvilt over at ærverdige norske hotellbygg blir skattlagt etter urealistisk høye verdier - langt mer enn mulig salgspris i markedet.
Distriktsfiendtlig politikk
Et høyt skattetrykk sammen med økte utgifter til strøm og matvarer gjør det krevende å tjene penger på privateide hoteller og restauranter. Særlig er utfordringen store i distrikts-Norge med store sesongsvingninger. Kristin K Devold mener dette er distriktsfiendtlig politikk.
– Det er et brutalt valg som regjeringen nå tvinger familieeide hoteller til å ta. Det vil prege lokalsamfunnene rundt disse viktige møte- og arbeidsplassene, og i ytterste konsekvens kan det gi en mindre grunn til å besøke et sted, sier Krohn Devold.
– NHO Reiseliv og våre medlemsbedrifter er uenige i vurderingen av den økonomiske situasjonen i Norge – det at offentlige energiselgere tjener mer penger, betyr at familier og bedrifter har fått mindre å rutte med. Å bruke ekstrainntektene fra vannkraft (etter at strømstøtten er trukket fra) til økte offentlige utgifter; samt å øke skattene på næringslivet svekker bedriftene ytterligere i et tøft marked med økte strømpriser, renter og kostnader. Reiselivs-bedrifter tror på trangere tider for reiselivsmarkedet og 35 prosent av medlemmene sier nå at de frykter for sin bedrifts fremtid.
Les også: