Reiselivet frykter en ny hotellskatt

Publisert

Fem personer som sitter på en scene i en debatt

Snow-konferansen 2024. Foto: NHO Reiseliv

Signaler fra regjeringen om en ny hotellskatt gjør reiselivet svært bekymret. – Mer skatt kan ikke være regjeringens løsning på alle problemer. En hotellskatt vil svekke eksportsatsingen på reiselivet.

Mandag 7. oktober legger regjeringen frem statsbudsjettet for 2025. NHO Reiseliv er svært bekymret for at det i budsjettet vil åpnes for en ny skatt på hoteller.  

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: Per Sollerman

– Signalene fra næringsminister Cecilie Myrseth på reiselivskonferansen i Tromsø denne uken var så krystallklare at hele næringen ble skremt. Næringsministeren tegner et bilde av at dette er en skatt næringen har bedt om, men det er direkte feil. Dette er ikke det reiselivsnæringen ønsker seg, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Hoteller bidrar mye 

Regjeringen har lenge varslet at de vil legge frem et forslag om turistskatt i løpet av høsten, og i Tromsø bekreftet næringsministeren at forslaget kommer snart. NHO Reiseliv har hele tiden vært sterkt kritiske til en ekstra skatt på hoteller.  

– Det er ikke rettferdig at hotellene, som allerede bidrar betydelig gjennom skatter og avgifter, inkludert eiendomsskatt og formuesskatt, risikerer enda mer skatt for å dekke opp for regjeringens svake kommuneøkonomi, sier hun.  

Devold mener en skatt på hotell blir å starte i feil ende.  

– Skal vi løse problemene, må det gjøres med tiltak rettet mot de gruppene som faktisk skaper problemene, fortsetter hun. – Et eventuelt besøksbidrag må legges på den delen av reiselivet som trenger opprydning. Problemene er knyttet til for mange cruisepassasjerer på en gang, bobiler som skaper trengsel og mangel på toaletter på steder med mange besøkende. Det er ikke hotellgjestene som skaper disse problemene, og det er heller ikke de som bør få regningen.

Ødelegger for eksportsatsing 

Norsk reiseliv ble i fjor høst valgt ut som en av regjeringens eksportsatsinger. Målet er at eksporten fra Norge, utenom olje og gass, skal øke med 50 prosent innen 2030.  

– En hotellskatt vil svekke eksportsatsingen på reiselivet. Nye skatter er ikke det næringslivet trenger, og i hvert fall ikke når vi skal ha en eksportsatsing, sier Devold. 

Hun påpeker at hotellgjestene er de som legger igjen mest penger lokalt, og viser til at halvparten av norske hotellsenger står tomme i løpet av året. 

– Denne typen overnatting trenger vi mer, ikke mindre av. Da blir det veldig feil å legge en ny skatt på hoteller, sier hun. 

Utfordringer kan løses på andre måter

Selv om NHO Reiseliv erkjenner at økt turisme kan føre til utfordringer, mener Devold at skatten er feil løsning.

– Vi må heller jobbe for å redusere presset gjennom å forlenge sesongene, regulere bobilparkering langs veiene, få strengere begrensninger på antall cruisegjester per dag og etablere toaletter og parkering med brukerbetaling, avslutter hun.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En kvinne med briller og mørk dressjakke. Foto

Reiselivets drømmekapittel

Bransjens ønsker for Stortingsvalget 2025 og veien videre

Reiselivet er kommunens beste venn, en sentral inkluderingsaktør og en av Norges viktigste eksportnæringer. Det må reflekteres i politikken

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: