NHO Reiseliv med klar politisk bestilling til politikerne

Publisert

Rom fullt av mennesker som se på en presentasjon, som holdes av en person i en stripete dressjakke

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, presenterer under et politikermøte i Stryn. Foto: NHO Reiseliv

For å styrke reiselivsnæringens posisjon i forkant av stortingsvalget 2025 har NHO Reiseliv planlagt en rekke møter med politikere høsten 2024.

NHO Reiseliv er i gang med en omfattende møteturné med politikere over hele landet for å sikre at reiselivet får en sentral plass i alle partiprogrammer og i den påfølgende regjeringsplattformen. 

Ole Michael Bjørndal, Næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

Møtene blir gjennomført i samarbeid med lokale NHO regionskontorer og NHO Reiselivs egne regionforeninger. Målet er at alle partier skal inkludere tiltak fra "Reiselivets drømmekapittel" i sine partiprogrammer, slik at god reiselivspolitikk blir en del av den nye regjeringsplattformen.

NHO Reiseliv har utarbeidet og sendt et detaljert forslag, Reiselivets drømmekapittel for Stortingsvalget 2025, som inneholder konkrete tiltak for å sikre norsk reiselivs vekst og konkurransekraft til alle politiske partier.

– NHO Reiseliv forventer tydelig reiselivspolitikk hos alle de politiske partiene, og for å hjelpe dem har vi laget dette kapittelet. I de kommende møtene vil vi presentere drømmekapittelet og de gode forslagene for politikerne. Bedriftene vil fremme sine viktigste saker og hvordan forslagene vil gi dem en enklere hverdag, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. 

Basert på innspill fra hele landet, tar kapittelet for seg viktige områder som kompetanseutvikling, skatteforhold og bærekraft.

– Vårt mål er å skape gode rammebetingelser for næringen og fremme reiselivets betydning for verdiskaping, arbeidsplasser, bolyst, kulturliv, og bærekraftig forvaltning av natur og kulturarv, sier Bjørndal.

Kompetanse, inkludering og formueskatt 

Det første politikermøtet ble avholdt ved Foldvik Familiepark i Stavern. Sammen med NHO Vestfold og Telemark, stortingspolitikere og eierne, Helene og Sigmund Foldvik, ble viktige temaer som kompetanse og inkludering i arbeidslivet, strømpriser og formueskatt diskutert. 

Politikermøte hos Foldvik Familiepark i Stavern sammen med bedriftseierne og NHO Vestfold og Telemark. Foto: NHO Vestfold og Telemark

På politikermøte i Stryn ble flere viktige temaer diskutert. Moms og fomueskatt er saker som engasjerer mange. Utfordringer med at Airbnb tar boliger fra ansatte, noe som forverrer rekrutteringsutfordringene i området, ble også tatt opp. 

– Nordfjord har mange opplevelseskvaliteter å spille på både når det gjelder spektakulær natur og kultur. I dag står cruise for en høy andel av gjestene. Det  er nødvendig å finne rett balanse på cruisenivået  og ikke minst videreutvikle konsepter som tiltrekker seg folk som kommer og blir lenger i regionen, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, som presenterte under møtet. 

Reiselivet samler politikere i Bergen

På åpningsdagen for Bergen Matfestival 2024 og Norsk Siderfestival inviterte NHO Vestland og NHO Reiseliv til medlemsmøte på Bien Basar. Menon Economics presenterte sin nyeste rapport som viser at turisme bidro med 7,5 milliarder kroner til Bergensregionen i fjor, og sysselsetter over 13 000 personer.

Anders Nyland fra Visit Bergen fortalte om arbeidet med å gjøre regionen mer bærekraftig, mens Stein Ove Rolland fra Fjord Norway understreket behovet for regionalt samarbeid. Gard Haugland fra Bien Basar snakket om hvordan de jobber med inkludering. Sølvi Solmunde fra Clarion Hotel Admiral diskuterte hotellnæringens status og utviklingsmuligheter.

Finansbyråd Jacob Mæhle (H), Marthe Hammer (SV), Martin Jonsterhaug (FrP) og Noralv Distad (H) deltok og delte sine synspunkter på reiselivets fremtid.

– Møtet gikk veldig bra, og vi fikk positive tilbakemeldinger. Vi hadde godt oppmøte, og bedriftene presenterte seg godt. Finansbyråden kommenterte blant annet på serveringsmomsen og at harmonisering her kan være et spennende forslag nasjonalt, noe som er veldig positivt, sier Bjørndal, som presenterte drømmekapittelet for politikerne. NRK Vestlandsrevyen var til stede og dekket møtet. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: