Gjennomslag for endrede skjenkeregler
Bildet er kun illustrasjonsbilde og er ikke fra Sogndal. Foto: Per Trana. Foto: Per Thrana
Sogndal kommune har hatt Norges strengeste skjenkeregler, men nå har kommunestyret endelig endret på dette.
Bildet er kun illustrasjonsbilde og er ikke fra Sogndal. Foto: Per Trana. Foto: Per Thrana
Sogndal kommune har hatt Norges strengeste skjenkeregler, men nå har kommunestyret endelig endret på dette.
– Vi er veldig glad for at kommunen har lyttet til næringen og endret skjenkereglene til mer normale tider. Jeg har aldri hørt om strengere regler i Norge, og for næringslivet var det svært uheldig. Så strenge skjenkeregler kan være konkurransevridende og avgjørende for hvorvidt noen for eksempel legger et seminar til det lokale hotellet, sier direktør for næringspolitikk i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal.
I Sogndal stengte nemlig alle tappekranene ved midnatt søndag til torsdag. Fredag og lørdag var reglene 0200 for vin og øl og 0100 for brennevin. Reglene ble satt av kommunestyret i 2021 og målet var å ta bedre vare på folkehelsen ved at det ble konsumert mindre alkohol.
Næringen og NHO Reiseliv har vært tydelig på at dette får negative konsekvenser for hotell- og uteliv i Sogndal, og mange har også tatt til ordet for at de ikke tror reglene begrenser alkoholinntaket, men at flere drikker hjemme og i ukontrollerbare former.
På kommunestyremøte forrige uke ble saken tatt opp utenfor sakslisten at Høyrepolitiker Gunnhild Bøyum, og til tross for at både ordfører og varaordfører stemte imot, fikk forslaget om å utvide skjenkereglene gjennomslag i kommunestyret.
– Dette viser at det er mulig å få til endringer når vi jobber sammen. Blant annet har bedriftseier Erlend Fardal Lunde løftet denne saken for næringslivet lokalt, og vi i NHO Reiseliv har vært med på å synliggjøre konsekvensene de strenge reglene har for næringen. Det er veldig gledelig at kommunestyret nå gir bedriftene i Sogndal like konkurransevilkår som bedrifter i nærliggende kommuner, sier Bjørndal.
De nye skjenkereglene er øl og vin til 0200 alle dager og brennevin til 0100. Et flertall på 30 stemte for forslaget til Bøyum og fem stemte imot.