Bekymret for situasjonen til lærlingene

Publisert

Illustrasjonsbilde av to kokker på et kjøkken.

I vår ble det innført en midlertidig ordning for lærlinger som mister lærlingeplassen eller blir permitterte under koronapandemien. Ordningen ga lærlinger som fortsetter utdanningen rett på dagpenger fra første virkedag etter bortfall av lærlingplassen. Denne ordningen har nå opphørt for nye tilfeller.

NHO Reiseliv er bekymret for situasjonen til lærlingene som nå permitteres på nytt som følge av de nye restriksjonene. – Permitterte lærlinger må fortsette å få dagpenger. Hvis ikke risikerer vi å miste dem, sier NHO Reiseliv-direktøren.

I vår ble det innført en midlertidig ordning for lærlinger som mister lærlingeplassen eller blir permitterte under koronapandemien. Ordningen ga lærlinger som fortsetter utdanningen rett på dagpenger fra første virkedag etter bortfall av lærlingplassen.

I forbindelse med statsbudsjettet foreslo regjeringen at ordningen skulle opphøre fra og med 1. november 2020 for nye tilfeller. Dette ble besluttet i Stortinget, og unntaket opphørte denne helgen.

Ordningen må forlenges til sommeren 2021

Lærlingene i restaurant- og matfag ble hardest rammet under forrige smittebølge, med over 1000 permitterte lærlinger på det meste. Nå er reiselivet i gang med en ny runde med permitteringer. NHO Reiseliv-direktøren er klar på at ordningen må forlenges til sommeren 2021:

#205

–  Det er utrolig viktig at vi tar godt vare på lærlingene våre. De er fremtidens reiselivsansatte, og regjeringen bør gjøre alt for å beskytte dem, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

–Avviklingen av ordningen ble begrunnet med at den økonomiske aktiviteten er på vei opp igjen, og at antall permitterte lærlinger har gått ned, men nå har bølge nummer to truffet oss hardt og det rammer lærlingene. Uten dagpenger står lærlingene på bar bakke, og vi risikerer å miste dem. Det er utrolig viktig at vi tar godt vare på lærlingene våre. De er fremtidens reiselivsansatte, og regjeringen bør gjøre alt for å beskytte dem, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Uten inntekt må lærlingene reise hjem til foreldrene

Erik Taraldsen, hotelldirektør ved Thon Hotell Lofoten i Svolvær har ni lærlinger som alle er 50 prosent eller mer permitterte. Han er svært bekymret over situasjonen til lærlingene:

– Dette er unge folk som bor på en liten hybel i Svolvær langt unna venner og familie. Uten inntekt blir de tvunget til å reise hjem igjen. Hvis vi ikke klarer å ta vare på de nå, frykter jeg for fremtiden til bransjen. Det viktigste vi har er ansatte som er utdannet. De burde være mye mer beskyttet enn de er i dag, sier hotelldirektøren.

Frykter for rekruttering til bransjen

Erik Taraldsen, Thon Hotell Lofoten

Erik Taraldsen, hotelldirektør ved Thon Hotell Lofoten i Svolvær har ni lærlinger som alle er 50 prosent eller mer permitterte. Han er svært bekymret over situasjonen til lærlingene.

Taraldsen er takknemlig for at Nordland fylkeskommune har hjulpet dem med et tilskudd slik at de klarer å holde lærlingene i arbeid – i hvert fall delvis. Men, hotelldirektøren er svært usikker på hva som kommer til å skje de neste månedene:

– Vi hadde en lærling som ble hentet hjem av foreldrene sine i helgen. Tenk å bo alene på en hybel på en liten plass uten familien rundt deg. Det klarer du ikke uten jobb eller inntekt. Det medfører at du flytter hjem. Jeg er redd vi mister viktig kompetanse, og på lang sikt frykter jeg for rekrutteringen til bransjen dersom vi ikke skaper trygghet rundt dem, avslutter Taraldsen.

NHO Reiseliv har sendt et brev  til arbeids og sosialdepartementet der vi ber om at ordningen forlenges til sommeren 2021.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: