Thorbjørnrud Hotell vil bli best i Norge på lokalmat

Publisert

Hotell med egen gård: Thorbjørnrud ligger i naturskjønne omgivelser helt nede ved Randsfjorden i Jevnaker. Hotellet drives av bonde og matentusiast Olav Lie-Nilsen. Foto: Kjetil Myrengen/Wikimedia Commons, Thorbjørnrud Hotell og Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com.

Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker er selvforsynt med kjøtt og ost, og har som mål å bli Norges fremste mathotell.

Man kan jo spørre seg hva som får et tradisjonsrikt konferansehotell til å ville bli best i Norge på lokalmat og Norges mathotell nummer én. I Thorbjørnruds tilfelle er årsaken Olav Lie-Nilsen, hotelldirektør, bonde og hyperaktiv matentusiast.

– Jeg kjeder meg fort hvis jeg bare drifter, og fikk for meg at det ville være lønnsomt - og gøy - om hotellet kunne produsere sitt eget kjøtt her på Hadeland. Og tenk for en bonus det ville være å kunne fortelle hotellgjestene at den supermøre biffen de spiser i bunn og grunn er en bit av Hadelands grønne enger.

Hotell med egen gård

Det «eneste» Olav Lie-Nilsen trengte var en gård med gode beiter. Valget falt på Øvre Kjekshus gård. At gården måtte totalrenoveres, kaller Lie-Nielsen «en liten omvei». Tre år med blodslit senere kunne han speide utover sitt kongerike: sauer, kuer og griser nok til å mette mer enn et hotell med både biff, spekemat og pateer. Da tok den energiske bonden fra Hokksund en ny litt utradisjonell beslutning.

Ysteri i svømmehallen

– Melk er den mest interessante råvaren du kan jobbe med, og vi hadde jo mengder. Det er klart vi måtte ha ysteri. Bassengområdet på hotellet egnet seg perfekt. Jeg skal ikke si et vondt ord om klorvann, men personlig synes jeg det er mye gøyere å tilby gjestene mine egenprodusert ost enn et klorvannsbad.

Og det er ikke noe hobby-ysteri det er snakk om. Kapasiteten er på 20-30 tonn ost i året.

– Ikke engang jeg klarer å lure i hotellgjestene mine 20 tonn ost i året. Vi er allerede ute med ostene Blå Ku og Hadelands-Cheddar i delikatessebutikker og på markeder, og jeg vil sørge for at osten er tilgjengelig for osteelskere langt utover Hadelands grenser, sier Lie-Nilsen.

Jordmor og fosterfar

Øvre Kjekshus Gård har i dag 500 utmarksbeitende dyr. De har Lie-Nilsen håndplukket, avlet frem og ønsket velkommen inn i verden som jordmor og noen ganger fosterfar. Olav Lie-Nilsen er også en ivrig pådriver i osteproduksjonen. Han jobber tett med kokkene på Thorbjørnrud med å utvikle mat- og måltidskonsepter. Ellers reiser han Norge rundt og holder foredrag om ost, lokalmat, vellykket entreprenørskap, og om matfilosofien som er utgangspunkt for alt han gjør.

Mat som kulturbærer og samlingspunkt

Mellom lamming, melking og sporadiske turer til Tyskland for å hente avlssæd til sauebesetningen på Øvre Kjekshus, tilbringer Lie-Nilsen mye tid med gjestene på Thorbjørnrud som osteentusiast og matformidler.

– Vi ønsker å knytte gjestene våre nærmere maten de spiser, og øke bevisstheten rundt ren mat, lokalmat, levende kulturlandskap og dyrevelferd. Vi kaller det ærlig mat. Nå har vi lagt et grunnlag som gir rom for vekst, lek, utforsking og videreutvikling av nye produkter. Men mitt største fokus fremover blir matformidling, sier Lie-Nilsen. 

Fakta om Thorbjørnrud Hotell

  • Ligger i den sydøstre delen av Randsfjorden i Jevnaker kommune i Oppland, bare en time fra Oslo og 45 minutter fra Gardermoen
  • Hotellet har 83 rom og 19 konferanserom
  • Tidligere direktørbolig for Hadeland Glassverk
  • Hotellfløyen ble bygget på i 1980-årene. Nybygget er en sjelden arkitektonisk perle med mye glass og følgelig mye lys og utsyn til den historiske hagen og Randsfjorden
  • Hotellet er kjent for å ha huset regjeringskonferansen
  • Hotellet har egen gård med over 500 utmarksbeitende dyr; hovedsakelig ku, gris, sau
  • Hotellrestauranten er selvforsynt med kjøtt og meieriprodukter fra gården
  • Hotellet har eget ysteri i det gamle svømmebassenget, der det produseres 20 tonn ost i året på melk fra sau og ku
  • Hotellet varmes med flis fra egen skog og tempereres med vann fra Randsfjorden
  • Hotellet kjøles med vann fra Randsfjorden

Les mer på www.thorbjornrudhotell.no

Les flere nyheter

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: