Sebastian (14): Derfor vil jeg bli kokk
Kokketalent og matelsker Sebastian Skauen Johnsen (14) har et år igjen på ungdomsskolen, men han har allerede valgt videregående studieretning.
Kokketalent og matelsker Sebastian Skauen Johnsen (14) har et år igjen på ungdomsskolen, men han har allerede valgt videregående studieretning.
14-åringen fra Manstad i Fredrikstad var bare 10 år da han fikk øynene opp for matfaget. Etter å ha funnet en bunke med matblader på hytta og bitt seg merke i en limonadeoppskrift, ble han hektet. Siden har Sebastian vært kokkelærling på restauranten Fabel i hjembyen, deltatt i NRKs matserie «Barnas restaurant» og vært helgekokk i VG.
Sebastian er ikke ferdig på ungdomskolen før neste år, men han vet allerede nå hva han ønsker å gjøre videre.
– Da har jeg tenkt å søke restaurant- og matfag i Oslo og være lærling i Norge. Etter læretiden har jeg lyst til å dra til Frankrike og jobbe som kokk. Senere hadde det vært veldig gøy å åpne mitt eget spisested, men jeg tror ikke jeg skal gjøre det med det første, humrer kokketalentet.
Søndag 1. mars går fristen ut for å søke videregående studieretning. Mange hoteller og restauranter i Norge trenger flere kokker i fremtiden. NHO Reiseliv, som organiserer mer enn 2700 reiselivsbedrifter over hele landet, oppfordrer flere unge til å velge kokkefag.
– Å velge kokkefag vil gi spennende jobbmuligheter fremover, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.
Sebastian ønsker å inspirere flere unge til å prøve seg på kjøkkenet.
– Jeg synes det er morsomt å jobbe med mat fordi det er ingen grenser for hva du kan putte på tallerkenen. Det er et veldig fritt og kreativt yrke, sier 14-åringen, som bruker mye av fritiden sin på å jobbe.
– Jeg er veldig glad i å jobbe og tar de fleste oppdrag jeg kan få. For tiden jobber jeg en del på Borregaard hovedgård i Sarpsborg. I vinterferien var jeg også på Statholdergaarden i Oslo og jobbet noen dager, forteller Sebastian.
Han nevner mesterkokk Bent Stiansen, som eier nettopp Statholdergaarden, som en av sine fremste kokkeidoler. I tillegg har Sebastian stor sans for den småhissige britiske mesterkokken Gordon Ramsay.
– Men ikke fordi han skriker så fælt. Jeg synes han har veldig mange gode oppskrifter.