Team Norge klare for Bocuse d'Or

Publisert

Tre smilende menn i kokkejakker med logoer på. Foto

Klare for verdensfinalen: Team Norway 2025. Fra venstre: Grunde Gillund (commis), Håvard Werkland (kandidat) og Christopher W. Davidsen (coach). Foto: BERRE/Magnus Rønningen Hansen

Team Norge med Håvard Werkland i spissen, er klare for Verdensmesterskapet Bocuse d'Or i Lyon.

Om Bocuse d'Or

Bocuse d’Or er et verdensmesterskap i kokkekunst som arrangeres annethvert år i Lyon i Frankrike. Kandidater fra 24 land gir alt de har i håp om å vinne verdens mest prestisjefylte kulinariske konkurranse.

Siden første mesterskap i 1987 har Norge til nå vunnet fem gull, fire sølv og fire bronser i Bocuse d'Or. 

Norge er den nasjonen med flest medaljer i konkurransen, etterfulgt av Frankrike som har totalt 11 medaljer. Frankrike har åtte, mot Norges fem gull.


Norges Bocuse d'Or vinnere:  
Bent Stiansen 1993
Terje Ness 1999
Charles Tjessem 2003
Geir Skeie 2009
Ørjan Johannessen 2015 

Bocuse d'Or, Verdensmesterskapet i kokkekunst, går av stabelen i Lyon 26. - 27. januar 2025. Norges kandidat Håvard Werkland satser sterkt , og stiller med samme lag som vant bronsen under europamesterskapet i Trondheim i 2024.


– Teamet vårt er målrettet og ambisiøst. Vi har troen på at vi kan hevde oss i toppen, sier Werkland.

– Pappa mente jeg ville svi tevannet 

I 2029 var det lite som skulle tilsi at Håvard Werkland skulle bli Norges kandidat i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse. Tenåringen viste ingen interesse for matlaging, og han spise verken poteter, saus eller fisk.

Werkland skulle bli gamer. Han spilte racerbil til langt på natt, og han hadde også en tur innom landslaget i E-sport. Overaskelsen ble derfor stor i familien da unge Håvard søkte seg til restaurant- og matfag på Kyrksæterøra videregående skole. 

– Pappa mente at jeg ville svi tevannet, forteller Werkland selv.

Vekket konkurranseinstinktet som lærling 

Etter skoletiden, tok Werkland  læretiden ved Rica Nidelven. Her møtte han Christopher W. Davidsen for første gang. Han overtalte Håvard til å delta i NM for lærlinger i 2014, med Christopher som lagleder. Resultatet? Gull.

– Christopher stilte krav og hadde høye forventninger. Han fikk meg til å forstå at om jeg skulle vinne, måtte jeg investere tid, mye tid. Han var en stor motivator, sier Håvard.

Og motivasjonen fungerte. Fra NM for kokkelærlinger, gikk veien videre til rollen som commis for  Davidsen i Årets kokk. Og i 2019 stilte Håvard Werkland for første gang under eget navn i konkurransen. Resultatet var en respektabel fjerdeplass, men for Håvard føltes det ikke som et punktum. Han ville mer.

– Jeg er min egen største konkurrent. Jeg drives av viljen til å forbedre meg, til å overgå mine egne prestasjoner, sier han.

Håvard Werkland, Norges kandidat til Bocuse d’Or 2025, har valgt en kokkelegende og et ungt talent til sitt lag. Bocuse d’Or-finalen går av stabelen i Lyon 26.–27. januar 2025. Norge konkurrerer den andre dagen, med start klokken 10.00. Foto: BERRE

Sterke ambisjoner mot toppen 

Suksessen fortsatte da duoen sikret sølv både i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Lyon i 2017. Håvard sto ved Christophers side gjennom hele løpet, og opplevelsen la grunnlaget for en ustoppelig ambisjon.

Tilbake i Trondheim ble Håvard en av de første som ble ansatt på Britannia Hotel i forbindelse med den omfattende restaureringen. Før åpningen søkte han inspirasjon i København, der han jobbet på Stagier 108 – erfaringer han tok med seg til Britannias Speilsalen. Resultatet lot ikke vente på seg: Michelin-stjerne under ett år etter åpningen.

Stiller med vinnerlag i Lyon 

Når Håvard Werkland nå stiller som kandidat i Bocuse d'Or i 2025, er det nok en gang sammen med Christopher W. Davidsen. Men denne gangen er Davidsen coach, og kan kun følge med fra sidelinjen. 

– Christopher utfordrer meg som ingen andre, og han får ut det beste i meg. Han er den beste fagpersonen jeg kjenner, sier Werkland.

21 år gamle Grunde Gillund fra Tollbua er commis, og vil jobbe i konkurransekjøkkenet med Håvard i Lyon. Werkland kjenner  Gillund  godt fra tiden i Speilsalen, da Gillund var der som kokkelærling. Grunde var også Håvards commis i Europamesterskapet i Trondheim.

– Grunde er utrolig dyktig på smak, tilpasningsdyktig og ambisiøs. Han er en «ingenting er umulig»-type som vil bli best, sier Werkland.

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: