Kandidat Filip August Bendi har samlet et team av erfarne, engasjerte og kreative kokker for å forsvare Norges ære i Bocuse d'Or Europe. Det kan gjøre barndomsdrømmen om pallplass i verdensmesterskapet til virkelighet.
33 år gamle Filip August Bendi har lenge hatt drømmen om å konkurrere i verdens mest prestisjefulle mesterskap i kokkekunst, Bocuse d'Or.
– Jeg har jo tenkt på Bocuse siden før jeg begynte på kokkeskolen, forteller han.
Nå er drømmen på god vei til å bli virkelighet. Torsdag 24. mars 2022 skal Filip August forsvare Norges ære i Bocuse d'Or Europe i Budapest, i konkurranse med Europas beste kokker.
Ambisiøs og erfaren kandidat
Filip August har solid erfaring fra nasjonale og internasjonale konkurranser. I 2006 kom han på delt 1. plass i Rogalands Cup for lærlinger, han har deltatt i Årets kokk i 2017, 2019 og 2021, og han var commis for Gunnar Hvarnes da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011.
Artikkelen fortsetter under bildet
Har lært - og lærer fortsatt - av de beste
Filip August Bendi har også en imponerende CV, og kan skilte med å ha jobbet ved restaurant Daniel i New York, under Rene Redzepi på Noma i Kjøbenhavn og under Mathias Dahlgren på Matsalen i Stockholm.
– Det høres kanskje rart ut, men jeg føler fortsatt at jeg fremdeles lærer veldig mye teknisk av oppholdet på Noma. Likevel var det nok tiden hos Mathias Dahlgren som i størst grad formet hvordan jeg tenker på mat i dag. Hans svært ærlige tilbakemeldinger på mitt arbeid, hans filosofi og måte å tenke på rundt mat, inspirerte veldig og sitter godt igjen. Hos Daniel fikk jeg videreutviklet min stil, og samtidig lærte jeg mye om det å jobbe og være på team på slike ambisiøse kjøkken. Jeg ville ikke vært noe foruten!
Sterkt team skal forsvare Norges ære
Med seg på Team Norway 2022, har Filip August et nøye utvalgt team bestående av commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christoffer W. Davidsen. Og i dommerpanelet sitter lagets president Sven Erik Renaa.
– En kandidat er ingenting uten teamet sitt, og jeg er veldig glad for å ha fått med meg så erfarne, hardtarbeidende og kreative kokker med på laget, forteller Filip August Bendi.
Coach Christoffer W. Davidsen vet godt hva som kreves i konkurransen, og hva som må til for å komme på pallen. Han tok nemlig sølv både i Bocuse d'Or Europe i 2016, og i verdensfinalen i 2017. Til daglig leder han restaurant Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim, som mottok sin første Michelin-stjerne allerede under ett år etter åpningen. Det er erfaringer som Team Norway 2022 vil dra stor nytte av i konkurransen.
Som Commis har Filip August Bendi fått med seg Leon Haarberg Nilsen. – Leon er et utrolig kokketalent som allerede har gjort seg bemerket i diverse lærlingkonkurranser, og han har selv ambisjoner om å konkurrere, noe som er viktig, forklarer kandidat Filip August Bendi.
Skal konkurrere med potet og rådyr
Bocuse d'Or Europe går av stabelen 23. og 24. mars 2022 i Budapest. 19 lag fra hele Europa deltar, og de beste lagene i europamesterskapet går videre til verdensvinalen i Lyon.
Alle lagene får samme oppgave: en takkerkenrett og en fatoppgave. I år er det lolake ungarske råvarer som er oppgaven. Tallerkenretten skal være vegetar med potet osm hovedråvare, mens rådyr utgjør hovedråvaren i fatoppgaven. Både tallerkenretten og fatretten skal serveres varm til konkurransens 14 smaksdommere.
Følg Team Norway i mesterskapet direkte
Norge skal konkurrere på dag to under Bocuse d'Or Europe i Budapest, og stiller i kjøkken nummer sju. En stor norsk delegasjon vil heie Team Norway frem fra tribunen - men du kan også følge konkurransen direkte på nett på Nordic Food Live.
Sendingene med kommentatorstudio ledes av Harald Osa, Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal og gullcommisen fra 2015, Rest-sjef Jimmy Øien. Det sendes også en egen videojournalist til Budapest, slik at seeren kommer enda tettere på.
Det ble en knallsterk tredjeplass for Team Norway og kandidat Christian André Pettersen i Bocuse d'Or 2021. Frankrike tok gullet og Danmark tok sølvet.