Norsk reiseliv vil hjelpe ukrainske flyktninger

Publisert

Illustrasjonsbilde av en kø av mennesker som går langs et jernbanespor, bærende på eiendeler. Foto.

Norske hotell og overnattingssteder har lang tradisjon for å bistå ved kriser. Nå står norsk reiseliv klar til å hjelpe ukrainske flyktninger med husly. Foto: Unsplash

Vi går mot en flyktningkrise som mangler sidestykke i europeisk historie. Nå står norsk reiseliv klar til å hjelpe ukrainske flyktninger med husly.

Norske hotell og overnattingssteder har lang tradisjon for å bistå ved kriser, og er en viktig del av samfunnsberedskapen. Senest som karantenehotell under pandemien. Når står norsk reiseliv klare til å stille opp for ukrainske flyktninger, og vil bistå norske myndigheter med å skaffe ukrainere husly, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Kvinne med blå genser. Foto

Norsk reiseliv vil stille opp slik vi har gjort mange ganger før i ulike krisesituasjoner. Det er allerede kommet signaler fra flere medlemmer av NHO Reiseliv om at de ønsker å bistå med å gi husly for ukrainere på flukt, forteller Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem

 

NHO Reiseliv-direktøren legger til at NHO Reiseliv gjerne bidrar med å kartlegge hoteller og andre reiselivsbedrifter som kan bistå myndighetene:

  

Norsk reiseliv vil stille opp slik vi har gjort mange ganger før i ulike krisesituasjoner. Det er allerede kommet signaler fra flere medlemmer av NHO Reiseliv om at de ønsker å bistå med å gi husly for ukrainere på flukt, fortsetter Krohn Devold.  

 

Les også : Reiselivsnæringen kan bidra i flyktningekrisen
Brev til Utlendingsdirektoratet og Statsforvalteren i Oslo og Viken

 

Ønsker ukrainere velkommen som ansatte dersom krigen blir langvarig  

Norge har besluttet å gi ukrainere midlertidig kollektiv beskyttelse, slik EU også har gjort. Midlertidig kollektiv beskyttelse gir ikke grunnlag for permanent oppholdstillatelse. Ukrainere som kommer til Norge nå, kan i første omgang få oppholdstillatelse i inntil et år.

  

Det viktigste nå er å bistå med husly til ukrainere som kommer til Norge, men blir dette en langvarig krig vil det neste skrittet være å få en mest mulig smidig overgang fra flyktning og inn i arbeidslivet. Reiselivet er en viktig integreringsnæring med mange ansatte med utenlandsk bakgrunn. Det er mange hoteller, restauranter og uteliv som trenger arbeidskraft, og vi ønsker også her å ta imot ukrainere, fortsetter Krohn Devold.  

 

Europeisk samarbeid om hvordan reiselivet kan bistå  

NHO Reiseliv samarbeider tett med den europeiske reiselivsorganisasjonen HOTREC der interesseorganisasjoner fra ulike europeiske land holder hverandre oppdatert og deler erfaringer om initiativ som settes i gang for å støtte flyktningene:  

 

Det pågår en enorm mobilisering fra hele hotellnæringen i Europa, for å tilby overnatting og nødhjelp til ukrainske flyktninger. Hotrec vil også ta stilling til om Russland skal utestenges fra Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). NHO Reiseliv følger situasjonen tett, og har god dialog med våre søsterorganisasjoner i Europa, inkludert den ukrainske reiselivsorganisasjonen, sier Krohn Devold.  

Reiselivsnæringen kan bidra i flyktningsituasjonen

NHO Reiseliv vil på vegne av våre medlemmer melde at næringen er beredt til å bidra i forhold til flyktningsituasjonen.  Last ned og les NHO Reiselivs og NHO Oslo Vikens brev til Statsforvalteren og Utlendingsdirektoratet her.

Siste nytt

  1. Lanserer campingvettregler

    Campingsesongen er godt i gang. Å følge campingvettreglene gir en tryggere og hyggeligere campingferie.

  2. Her møter du oss på Arendalsuka

    NHO Reiseliv er på plass på debatter, på bryggekanten og i bybildet under Arendalsuka 2024. Du kan også følge debattene våre på nett. Her får du full oversikt over NHO Reiselivs arrangementer under Arendalsuka.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: