– Regjeringen bør gå tilbake til tegnebrettet

Publisert

Hytte i snødekket landskap

Skarsnuten Hotel i Hemsedal. Foto: Skarsnuten Hotel

– Forslaget er ikke et besøksbidrag, men en ren overnattingsavgift. Vi mener forslaget må trekkes tilbake og utarbeides på nytt med mer treffsikkerhet og bruk av pilotordninger, skriver NHO Reiseliv i sitt høringssvar.

I romjula sendte fagdirektør næringspolitikk Ole Michael Bjørndal inn NHO Reiselivs høringssvar til forslaget om besøksbidrag. Høringssvaret er på 24 sider og adresserer alle de problematiske sidene ved det nye lovforslaget.

Ole Michael Bjørndal, Næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

– Vår primære posisjon er en fullstendig avvisning av forslaget som foreligger. Regjeringen bør gå tilbake til tegnebrettet, og komme tilbake med et mer treffsikkert forslag, sier Bjørndal.

Vil påvirke etterspørsel

NHO Reiseliv er tydelige på at forslaget vil forverre rammebetingelsene for norsk reiseliv og påvirke etterspørselen.

– Det står også i høringsnotatet fra regjeringen av en skatt slik den er foreslått vil påvirke etterspørsel negativt. Vi vet at overnatting er bransjen i Norge med lavest driftsmargin, hoteller hadde i fjor en driftsmargin på 3,6 prosent. På grunn av forslaget frykter nå over syv av ti av NHO Reiselivs medlemmer enda lavere driftsmargin, sier Bjørndal.

Han mener det er paradoksalt at Næringsdepartementet fremmer et forslag som reduserer norsk reiselivs konkurranseevne opp mot våre naboland. 

– Forslaget vil gjøre det vanskeligere å selge lavsesong i Norge, og vil trolig føre til flere sesongstengte hotell, redusert tilbud og omsetning i distriktene og færre helårs arbeidsplasser.

Kort høringsfrist

I høringssvaret peker NHO Reiseliv også på at det er sterkt kritikkverdig å sende ut et forslag som berører en ny lov for alle landets 357 kommuner med kun seks ukers høringsfrist, der hele jule- og nyttårsferien inngår i fristen.

NHO Reiseliv viser også til juridiske vurderinger som er gjort. Advokatfirmaet Selmer har på oppdrag fra NHO Reiseliv gjennomført en juridisk vurdering og kommet frem til lovforslaget er utformet slik at kommunene i realiteten kan bruke inntektene fra overnattingsavgift på hva enn de måtte ønske. De er også kritiske til at lovforslaget ikke inneholder noen kontrollmekanismer for å sikre etterlevelse av bruken av inntektene. 

Advokatfirma slakter turistskatten

Bør endres til kronesats

NHO Reiselivs klare primærstandpunkt er at hele lovforslaget bør skrotes og at regjeringen bør gå tilbake til tegnebrettet.

– Dersom regjeringen velger å gå videre med dette lovforslaget, til tross for de mange innvendingene som har kommet, mener vi at satsen må endres fra prosentsats til kronesats, og at cruise og bobil og annen fricamping må inkluderes i forslaget slik at skatten iverksettes samtidig for alle grupper.

–  I møter med Næringsdepartementet har NHO Reiseliv fått inntrykk av at departementet er usikre på konsekvensene og utfordringene forslaget om prosentsats gir næringen. Vi mener derfor det er helt nødvendig at departementet inviterer de berørte parter innen overnattingsnæringen til diskusjonsmøter om konsekvenser og innretningen på modellen, inkludert type sats og krav til innkreving. Den korte høringsfristen gjør slike møter enda mer nødvendig, sier Bjørndal.

NHO Reiseliv mener også at datoen for iverksettelse må være endres til 1.1.2027, slik at reiselivsbedriftene får tid til å tilpasse seg og gjennomføre endringer og justering i allerede inngåtte og fremtidige kontrakter.

Mange høringssvar

Mandag 30. desember hadde det kommet inn 163 høringssvar i saken. Alle høringssvar skal innom en saksbehandler i departementet før de blir synlige på nettsiden, så det er enda flere som er sendt inn i og venter på publisering.

Er du engasjert i saken? Det er ikke for sent å sende inn høringssvar – fristen er 3. januar.

Du sender enkelt inn ditt svar på denne siden.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold kommer med en tydelig oppfordring. Skriv høringssvar!

– Dette er et urimelig forslag som vi ikke kan akseptere. Nå er det viktig at vi hever stemmen vår, og jeg oppfordrer alle medlemmer til å sende inn høringssvar før 3. januar. Det trenger ikke være langt. Én side der du forteller hva du synes om forslaget og hvordan det vil ramme din virksomhet er nok, sier Kristin.

Ta en titt på NHO Reiselivs høringssvar her

Se også: Høringssvar til forslag om besøksbidrag i Longyearbyen

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: